Istina je prava novost.

Južni Sudan: Mons. Christian Carlassare zaređen za biskupa

Mons. Christian Carlassare zaređen je na svetkovinu Navještenje Gospodinova u petak 25. ožujka za biskupa Rumbeka u Južnom Sudanu, nakon odgode zbog atentata, izvijestio je Vatican News.

Biskupsko ređenje misionara kombonijanca, koje je određeno još prošle godine, odgođeno je zbog atentata, odnosno napada naoružanih ljudi u noći 25. travnja 2021. Nakon rehabilitacije, izabrani biskup Carlassare sada može započeti svoju službu na čelu biskupije Rumbek.

Umirovljeni nadbiskup Kartuma kardinal Gabriel Zubeir Wako u homiliji je napomenuo da se vrlo često rad biskupa pogrešno shvaća. „Mnogi biskupa gledaju kao na velikog čovjeka. Kao da se vidi generala vojske ili ministra… Vjerujte mi, nećete biti ništa kada postanete biskup… Pogledajte mene. Zar vam ja izgledam kao bogat čovjek? A ja sam biskup od 1975. Mogli biste pomisliti da ovaj čovjek do sada, s tako dugim iskustvom, ima mnogo novca, mnogo kuća ili automobila. Ali Isus nam je rekao da nismo zbog toga ovdje.“

Ovo je jedan od središnjih odlomaka homilije koju je održao, tijekom obreda ređenja Christiana Carlassarea za novog biskupa Rumbeka. „Jedino što ćeš imati od mene jest ovo: neka te Gospodin blagoslovi što si prihvatio njegov poziv“, rekao je kardinal Wako.

Kardinal Wako: Hvala ti što si ovdje biskup

Obraćajući se vjernicima kardinal je rekao da biskup treba ljude koji će mu pomagati. „Biskupi trebaju podršku, a ta podrška ste vi. Podržite svoje biskupe da podupiru siromahe među vama”. „Odabrao si biti ovdje biskup. Hvala ti“, rekao je kardinal na kraju obraćajući se izravno biskupu Carlassareu.

Uz narod Rumbeka

Ređenje, koje se trebalo održati prošle godine, odgođeno je zbog duge rehabilitacije nakon napada koji je kombonijanski misionar pretrpio u svojoj rezidenciji u noći između 25. i 26. travnja 2021. Njegove prve riječi nakon napada 2021. bile su: „Opraštam onome tko me upucao”. Tom je prilikom talijanski misionar također potaknuo na molitvu, ne za njega, nego za Rumbečane: „narod – rekao je – koji pati više od mene“. Otac Christian je najmlađi talijanski biskup na svijetu, postavljen na čelo biskupije koja je također bila povjerena drugom kombonijanskom misionaru, o. Cesareu Mazzolariju, koji je preminuo nekoliko dana prije proglašenja neovisnosti Južnog Sudana 2011. Od tog trenutka biskupija Rumbek bila je bez biskupa, objavio je Vatican News.