Budi dio naše mreže
Izbornik

Završni molitveni susret ciklusa „Lectio divina“

Osijek (IKA/TU)

Devetnaesti, ujedno posljednji molitveno-biblijski susret unutar drugog ciklusa „Lectio divina“, pod vodstvom izv. prof. dr. vlč. Davora Vukovića, profesora fundamentalne teologije u Đakovu i sveučilišnog kapelana u Osijeku, održan je u srijedu, 15. lipnja 2022. u pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku.

Susret je započeo zajedničkom molitvom. Zahvaljujući tehničkoj podršci koju je osigurala Anamarija Buzgo, susret su pratili i sudionici preko videoveze na Youtube kanalu Duhosa na kojem snimka ostaje dostupna za sve zainteresirane.

Za temu susreta odabran je odlomak iz Evanđelja po Mateju koji donosi izvještaj o blaženstvima i Isusovom nauku o kršćanima koji su sol zemlje i svjetlo svijeta (usp. Mt 5,1 – 16). Prvi korak „Lectio divina“ je čitanje (lectio) odabranog biblijskog teksta. Nakon čitanja uslijedilo je razmatranje (meditatio) u kojem su protumačene neke teme pročitanog ulomka.

Vlč. Vuković je istaknuo da je odabrani ulomak početak evanđeoske besjede, odnosno govora na gori u kojem se nalazi čitava zbirku Isusovih pouka i u kojem je sadržana novost Isusovog naučavanja (usp. Mt 5 – 7).

Riječ je o svojevrsnom proglasu Kraljevstva Božjega i nove kršćanske pravednosti. Besjeda na gori započinje s osam puta ponovljenom riječju „blago“. To je povik, obećanje, srdačni pozdrav u smislu: Blago vama! U Starom zavjetu se rabi da bi se drugomu poželjelo i zazvalo blagoslov, mir i sreću. Ovdje blaženstva objavljuju sliku novoga naroda Božjega, te su put življenja naroda i pojedinca koji je izabrao Isusa Krista za svog učitelja – naglasio je dr. Vuković.

Zajednička nit svih blaženstava jest da učenici stave Boga na prvo mjesto. Siromasi duhom su oni koji nemaju ništa drugo nego Boga i pouzdanje u njega. Ožalošćeni su oni učenici kojima je utjeha jedino Bog. Blaženi su ujedno krotki i ponizni, po uzoru na Učitelja koji je „krotka i ponizna srca“. Nasljedovatelji Kristovi su ujedno gladni i žedni pravednosti, odnosno samoga Boga, radi kojega su i progonjeni i obespravljeni. Po uzoru na Oca nebeskog koji je milosrdan, učenici su ujedno pozvani i sami biti milosrdni, mirotvorci, čista i neokaljana srca i duše – istaknuo je voditelj susreta.

Na učenicima koji budu živjeli u duhu besjede na gori, ostvarit će se, obećava Isus, blagoslov i blaženstvo koje sam Bog daje i jest. Bog sam će biti nagrada učenicima koji žive u duhu blaženstava: njihova je plaća na nebesima, odnosno u Bogu, u odnosu s Kristom, u Kraljevstvu Božjem, u vječnom zajedništvu s trojedinim Bogom. Takvi učenici već sada bivaju nagrađeni, unatoč progonstvima, obdareni milošću i spasenjem Božjim, a kao takvi postaju sol zemlje i svjetlost svijeta, po uzoru na samog Učitelja, Isusa Krista (usp. Iv 8,12). I mi, Kristovi učenici ovog našega vremena, pozvani smo na život blaženstva; pozvani smo biti sol zemlje u kojoj živimo i svjetlost svijeta u koji smo uronjeni – istaknuo je vlč. Vuković.

U razmatranje o tim, ali i o drugim temama na temelju pročitanog odlomka, uključili su se i ostali sudionici susreta. Nakon razmatranja (meditatio), uslijedila je molitva (oratio) nadahnuta pročitanim tekstom.

Posljednji „Lectio divina“ drugoga ciklusa završen je zajedničkom molitvom i prigodnim domjenkom.

Treći ciklus biblijsko-molitvenih susreta „Lectio divina“ započinje polovinom rujna 2022. u pastoralnim prostorima Vikarijata u Osijeku.