Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Rođenja sv. Ivana Krstitelja svečano proslavljena u Pisku Đakovačkom

Đakovo (IKA/TU)

Svetkovina Rođenja sv. Ivana Krstitelja svečano je proslavljena u Pisku Đakovačkom, filijali Župe Dobrog Pastira u Đakovu. Svečano misno slavlje na uočnicu svetkovine, u četvrtak 23. lipnja, predvodio je preč. Ivan Lenić, župnik Župe Svih svetih u Đakovu i dekan Đakovačkog dekanata

Na početku misnog slavlja pozvao je okupljene vjernike da otvore svoja srca onome kome se potpuno predao i služio upravo sv. Ivan Krstitelj. U propovijedi je među ostalim upitao okupljene hodočasnike: tko su naši uzori danas? Što motivira roditelje kada daju imena svojoj djeci? U židovskom narodu ime je bilo dragocjeno, ono je označavalo tu osobu. Ime Ivan znači: Bog je milostiv, on nas je zamilovao, njegova smo ljubljena svojina. Kakve uzore danas stavljamo pred djecu i mlade? Sveti Ivan Krstitelj progovara i danas, te nam i danas može biti i je uzorom i zagovornikom.

Misno slavlje pjevanjem je animirao mješoviti zbor župe, predvođen dirigentom i voditeljem Ivanom Rakoncem. Po završetku misnoga slavlja domaći župnik Josip Ivešić pozvao je sve da se približe filijalnoj crkvi i koliko je moguće uđu u samu crkvu, jer je uslijedio blagoslov novopostavljenih postaja križnoga putra. Postaje su napravljene u drvetu i dar su Hrvatske katoličke zajednice Bochum i Gelsenkirchen.

Nakon više od četrdeset godina kako je izgrađena, ova crkvica dobila je i postaje križnog puta. Postaje je blagoslovio predvoditelj mise bdijenja preč. Ivan Lenić. Na samu svetkovinu prije podne slavljene su dvije svete mise: prvu je predvodio vlč. Krešimir Čutura, vicerektor Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu, a drugu prof. dr. Zdenko Ilić, pastoralni suradnik u Župi Dobrog Pastira. Večernje misno slavlje, i zaključenje svetkovine predvodio je domaći župnik Josip Ivešić. Večernje misno slavlje pjevanjem je animirao zbor mladih Veritas iz župe Dobrog Pastira. Prije svih misnih slavlja odvijao se hodočasnički program, kojega su animirali bogoslovi Bogoslovnog sjemeništa iz Đakova. U proslavi svetkovine sudjelovali su i svećenici Đakovačkog dekanata, koji su bili vjernicima na raspolaganju za sakrament pomirenja. Velik doprinos dali su i sami Piščani kao domaćini, ministriranjem, sviranjem i pjevanjem.