Istina je prava novost.

U Srijemskoj Mitrovici proslavljen sveti Rok

U utorak, 16. kolovoza na srijemskomitrovačkom katoličkom groblju, u grobljanskoj kapeli koja je posvećena svetom Roku, hodočasniku, svečano je proslavljen spomendan svetog Roka, hodočasnika. Euharistijsko slavlje predslavio je srijemskomitrovački župnik, mons. Eduard Španović.

U prigodnoj homiliji, mons. Eduard Španović je progovorio o vjerničkom primjeru svetog Roka.

I ova nas je godina, na ovaj dan okupila na našem – katoličkom groblju. Svi mi veoma dobro znamo da je ovo mjesto gdje počivaju zemaljski ostatci naših predaka veoma važno mjesto za nas srijemskomitrovačke katolike. Od davnina smo se okupljali na ovom groblju i svaki dolazak ovamo ostavlja na nas snažan dojam. Ovo nas mjesto podsjeća da nismo trajno na ovoj zemlji i da ćemo jednom stati pred Gospodina i za svoj život položiti račun.

I danas se nalazimo u sjeni svetog Roka i grobljanske kapelice koju su naši preci podignuli njemu u čast, a Bogu na slavu. Svetog Roka mi redovito nazivamo hodočasnikom. Danas smo ponovno pozvani prepoznati simboliku ovog govora. Posvjestimo si još jednom da smo i mi na ovoj zemlji ništa više nego hodočasnici i kada se jednim završi ovozemaljsko hodočašće pridružit ćemo se našim dragim pokojnicima. Stoga, poput svetog Roka hodočasnika budimo Bogu vjerni i trudimo se trajno ostati na njegovom putu, neke su od poruka koje je uputio mons. Eduard Španović.

Na kraju euharistijskoga slavlja, okupljeni vjernici zapjevali su pjesmu Kraljice neba i izmolili molitvu za pokojnike, te se i na taj način prisjetili da smo na ovoj zemlji samo hodočasnici kojima je konačni cilj vječno zajedništvo s Bogom.