Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava svete Terezije Avilske u Breznici Đakovačkoj

Breznica Đakovačka (IKA)

Svečanom večernjom euharistijom 15. listopada proslavljen je blagdan sv. Terezije od Isusa (Avilske) u brezničkom Karmelu. Slavlje je predvodio vlč. Stjepan Matezović, duhovnik u Bogoslovnom sjemeništu u Đakovu, u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Mirom Tomasom, župnikom iz Šida vlč. Nikicom Bošnjakovićem te mladomisnikom vlč. Dušanom Balaževićem iz Subotice.

Tko ima Isusa uza se kao prijatelja i plemenitog vojskovođu, sve može podnijeti, misli su sv. Terezije od Isusa kojima je započeo svoju poticajnu homiliju vlč. Matezović. „Sveta Terezija pokazuje Isusa kao jedini put k Bogu, jedini put i jedina osoba uz koju će nam život imati smisao, uz koga će biti blagoslovljen. Ne oslobođen križa, ali sa smislom unatoč svim životnim križevima“, naglasio je propovjednik i povezao te misli svetice s riječima iz mise po Kristu, s Kristom i u Kristu koje bi trebale voditi i život svakoga vjernika.

Oslonivši se na riječi iz naviještenoga evanđelja o Isusa i Samarijanki na zdencu, istaknuo je kakav je Isus kojega nam sv. Terezija pokazuje kao prijatelja. To je „Isus koji umoran sjedi na zdencu. Od čovjeka, nas grešnih i slabih, traži daj mi piti. Daj mi sve svoje poteškoće, probleme, strahove, tjeskobe, iako sam umoran. Zašto? Jer je on Bog koji unatoč svojem čovještvu ima bistri pogled, pogled koji može prepoznati čovjeka, ženu, u potrebi. Pomoćnik u nevoljama, prijatelj, učitelj i primjer“. Najveći dar koji Isus daje je mudrost, dar koji se daje po svim svetima sakramentima. Mudrost omogućuje pravo prijateljstvo s Bogom.

Druga tema jako draga sv. Tereziji je naglasak na Isusovo čovještvo. To je put za svakog kršćanina, „ne lagodan i čudotvoran život, nego život kojim je išao sam Krist u ovome životu. Pa kako god bude, i uz patnje i bolesti, poteškoće, samo s Isusom moj život ima smisla“.

Vlč. Matezović opisao i Karmel sv. Josipa kao bunar, vrelo žive vode, na kojemu Isus svakodnevno sjedi. „Izvor žive vode za sve nas, za svaku dušu, za jačanje našeg prijateljstva s Kristom. Sestre su prepoznale da Isus daje živu vodu. To je milost, dar, ali i odgovornost svjedočiti i čuvati Isusa na tome bunaru za sve one koji dolaze u samostan“.

Na koncu je pozvao sve vjernike „što više možemo željeti od toga da imamo uza se uvijek takvoga Prijatelja koji nas neće ostaviti u svakodnevici, u obitelji, i to uvijek: po Kristu, s Kristom i u Kristu“.

Među vjernicima pristiglima iz raznih mjesta bila je i jedna veća grupa hodočasnika, koja je došla sa svojim župnikom Bošnjakovićem iz Šida. Po završetku misnoga slavlja vlč. Dušan Balažević udijelio je svima prisutnima svoj mladomisnički blagoslov.

Ključne riječi:
Karmel sveta terezija avilska