Budi dio naše mreže
Izbornik

Otac Luigi Sabbarese imenovan kontakt-osobom za zaštitu maloljetnika u Vatikanu

Vatikan (IKA)

Kardinal Mauro Gambetti, generalni vikar Svetoga Oca za Državu Vatikanskoga Grada, imenovao je 29. prosinca 2022. skalabrinskog oca Luigija Sabbaresea kao kontakt osobu za zaštitu maloljetnika u Vatikanu, izvijestio je 8. veljače Vatican News.

Ova je zadaća, stoji u priopćenju vatikanskog Vikarijata, dodijeljena kao provedba motuproprija pape Franje „O zaštiti maloljetnika i ranjivih osoba“ objavljenog 26. ožujka 2019. te posebno „Smjernica za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba“ u vatikanskom Vikarijatu.

Referent ili kontakt osoba za zaštitu maloljetnika, nastavlja se u priopćenju, ima zadaću koordinirati i provjeravati provedbu smjernica, „kako bi zajednica unutar Vikarijata uvijek bila puna poštovanja i svjesna prava i potreba maloljetnika te pažljivo djelovala kako bi spriječila svaki oblik nasilja ili zlostavljanja, osobito kroz aktivnosti formacije pastoralnih radnika“. Koristeći se stručnom potporom Službe za pratnju, kojom upravlja Ravnateljstvo za zdravstvo i higijenu Uprave Grada Vatikana, te potporom Ureda za rad Apostolske Stolice, referent će se, kad god je potrebno, „posebice pobrinuti za prihvat i pratnju onih koji tvrde da su bili žrtve iskorištavanja, seksualnog zlostavljanja ili zloporaba, kao i članova njihovih obitelji“.

Otac Luigi Sabbarese rođen je u Salernu 7. prosinca 1962. Zaređen je za svećenika 5. kolovoza 1989. Trenutačno je i sudski vikar Crkvenog suda Države Grada Vatikana, glavni prokurator svoje redovničke kongregacije, dekan Fakulteta kanonskog prava na Papinskom sveučilištu Urbaniana, savjetnik u Dikasterijima za evangelizaciju i za Istočne Crkve, referent Vrhovnog suda Apostolske signature.