Istina je prava novost.

Željezanski biskup Živković pozvao na potporu proeuropskim snagama na izborima za Europski parlament

Željezanski biskup Egidije Živković pozvao je Austrijance da 9. lipnja iziđu na izbore za Europski parlament i podrže proeuropske snage. Istodobno je uputio poruku Hrvatskoj i Srbiji, pozvavši na pomirenje i suočenje s prošlošću, objavio je u srijedu 5. lipnja Kathpress.

Biskup Živković se u intervjuu Kathpressu, bečkim i željezanskim crkvenim listovima Der Sonntag i Martinus te radijskoj postaji Radio Klassik Stephansdom osvrnuo na aktualne teme vezane za Europu. Mons. Živković je unutar Austrijske biskupske konferencije nadležan za europska pitanja i predstavlja Austrijsku biskupsku konferenciju u Vijeću biskupskih konferencija Europske unije (COMECE).

U intervjuu je govorio o izborima kao određivanju smjera, o pitanju mogućeg jačanja nacionalizma i o tome gledaju li birači i „mimo vlastitog tanjura“ i „glasuju li za zajedničku Europu, što je put koji ima budućnost“.

„Nemojmo prepustiti prostor nekim krajnje lijevim ili desnim skupinama, nego ojačajmo sredinu“, rekao je biskup Živković. Naglasio je kako se u tom pogledu nastoji obratiti poglavito mladim ljudima i motivirati ih. „Mogu samo još jednom pozvati da se ne ostaje kod kuće, nego da se unatoč svoj kritici i nesavršenosti Europske unije iziđe na izbore i glasuje za Europu“, naglasio je.
Europska unija sve je drugo samo ne savršena. EU nije gotov projekt, „nego je i ostaje građevina“. A za tu građevinu potrebni su suradnici, plan i zajednička volja, smatra željezanski biskup.

„Upravo ondje gdje u Europi mnogo toga ili ponešto ide loše, moraju se ozbiljno shvatiti te kritike. Europa se može samo na taj način dalje razvijati. To pomaže i protiv populista“, rekao je. Ali ako se „iz pasivnosti ostaje kod kuće i ako nas projekt Europe ne zanima, tada smo nezainteresirani za našu budućnost. Onda smo nezainteresirani i za naše buduće blagostanje i prije svega za našu slobodu i mir“, ustvrdio je.

Biskup Živković smatra da je izolacija i zatvaranje u utvrdu „naivno i glupo“. Austrija, ustvrdio je, u tom slučaju ne bi bila u stanju preživjeti. „U ovom globaliziranome svijetu ne može opstati pojedinačna država. Može postojati samo zajednički put i za to se zauzimam“, uvjeren je.
Osvrćući se na to da je euroskepticizam vrlo visok upravo u Gradišću, biskup Živković je naglasio da je upravo Gradišće profitiralo od raznolikih potpora Europske unije. „Mi smo od sirotišta na mrtvoj granici postali cvatuća zemlja u srcu Europe“, rekao je.
Mons. Živković očekuje od kandidata za Europski parlament „da Europu stvarno stave na prvo mjesto, a ne nekakve stranačko-političke namjere“. Zauzimanje za demokraciju, ljudska prava, slobodu i dostojanstvo čovjeka nemaju alternativu, podsjetio je.
Željezanski biskup u intervjuu je izrazio uvjerenje da je za Ukrajinu europska perspektiva od životne važnosti. Pristup Europskoj uniji nije moguć od danas do sutra. „Ne možemo primati članice ako nisu ispunjeni preduvjeti i ako te zemlje nisu sposobne za prijam“. Ali, u kontekstu agresivnosti Rusije, potreban je svaki mogući angažman „kako bi Ukrajina postala dijelom Europe“. U to spada, naglasio je, i vojna pomoć, kako bi Ukrajina sačuvala odnosno ponovno uspostavila svoju državnu suverenost.

Biskup Živković pozvao je i na snažniji angažman glede zapadnog Balkana. „Austrija je“, rekao je, „uvijek bila zemlja koja je bila za te zemlje zapadnog Balkana, ali Austrija je sama ovdje preslaba“. Smatra da ubrzo trebaju uslijediti prijemi, jer su „neke zemlje već u određenoj mjeri sposobne“. U protivnom, napomenuo je, kod nekih je prevelika opasnost geopolitičke preorijentacije.
U tom kontekstu smatra da i Hrvatska i Srbija imaju obvezu. Osobno je, kaže, čvrsto uvjeren „da ovdje Drugi svjetski rat još nije završen. Još uvijek ima starih obračuna“. Mora napokon doći do ozbiljnog suočavanja s prošlošću, „kako bi se izišlo iz jada“.
Uspješan pomirbeni proces između Hrvatske i Srbije preduvjet je uspostave mira na cijelome području zapadnoga Balkana, kao i jačanja slobode i demokracije, poručio je biskup Živković.

Podsjetio je da je nedavno u Zagrebu držao propovijed na jednom hodočašću. „Pozvao sam ljude sasvim izravno: Neka ispušu duh Balkana, neka napokon udahnu europski duh“. Očekivao je, kaže, da će naići na otpor. „Ali ljudi su to pozdravili velikim i dugim pljeskom, to da se mora ići tim putem pomirbe i tim putem prema Europi“, zaključio je.