Istina je prava novost.

Zlatomisnik Levak predvodio misu na župnu svetkovinu u Lugu Samoborskom

Župa sv. Ivana Krstitelja u Lugu Samoborskom proslavila je u ponedjeljak 24. lipnja svetkovinu svog nebeskog zaštitnika – Rođenje sv. Ivana Krstitelja.

Župljani su se za slavlje pripremali duhovno, ali i bogatim kulturnim sadržajima u subotu i nedjelju, dok je središnje euharistijsko slavlje u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja predvodio zlatomisnik vlč. Ivan Levak, rodom iz Župe sv. Jurja mučenika u Gornjoj Stubici, uz koncelebraciju domaćeg upravitelja župe vlč. Josipa Čuliga, zlatomisnika fra Velimira Tomaškovića te svećenika iz dekanata župnika Župe sv. Barbare u Rudama vlč. Darka Banfića, župnika Sv. Marije Okićke vlč. Nikole Sanjkovića, dok je samoborski župnik vlč. Ivica Cik u ispovjedaonici dijelio sakrament pomirenja.

Vlč. Josip Čulig pozdravio je predstavnike brojnih samoborskih udruga i društava te gradonačelnicu Petru Škrobot i njenog zamjenika Petra Burića. Gradonačelnica je za ovo misno slavlje odjenula povijesnu građansku surku iz 19. stoljeća koja je dio fundusa Etnografske zbirke Udruge Ekosspiritus i obitelji Librić.

Na početku mise predvoditelj misnoga slavlja vlč. Levak pozdravio je vjernike, koji su ga, svojom brojnošću, ugodno iznenadili, budući da je bio radni dan. A kako je u crkvi bio prvi put, rekao je i da, ovako velika i svečano uređena, izgleda kao katedrala.

U propovijedi je stavio naglasak na trenutak zabilježen u evanđelju, u kojem Zaharija svom sinu daje ime Ivan, te ga je isprepleo brojnim primjerima o važnosti imena koje svaki vjernik dobiva na krštenju. Bog ga, na kraju života, zove upravo tim imenom. „Važno je ukazivati svojim životom na Krista, kao što je to činio sv. Ivan Krstitelj, koji je upućivao na Gospodina“, rekao je vlč. Levak.

Nakon mise svi su se okrijepili domaćim slatkim i slanim delicijama, koje su pripremili župljani, a pucanjem iz kubura razveselili su članovi Kuburaškog društva „Gromovnik“ iz Svete Nedelje. Župljani su iznova pokazali župno zajedništvo, a budući da im u narednim mjesecima predstoji gradnja novog pastoralnog centra i župnog stana, imat će prilike i za neka nova zajedništva i druženja.