Istina je prava novost.

Novi broj Glasa Koncila

Iz tiska je izišao novi broj Glasa Koncila pripremljen za nedjelju, 7. srpnja 2024., izvijestilo je uredništvo Glasa Koncila.

Susretom iseljene i domovinske Hrvatske u znaku vjere, obitelji i domoljublja otvara se novi broj Glasa Koncila.

S naslovnice se u fokusu novoga broja nastavlja proslava 130. obljetnice utemeljenja Hrvatske bratske zajednice i dvodnevni festival „Tambure kroz generacije“. Tim povodom, misno slavlje je u nedjelju, 30. lipnja u Župi sv. pape Ivana XXIII. predvodio zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša.

U povodu okrugle obljetnice najmnogoljudnije hrvatske organizacije u dijaspori crkvu u zagrebačkoj Dubravi ispunili su američki i kanadski Hrvati – potomci Hrvata koji su još od kraja 19. stoljeća počeli naseljavati razne predjele Sjeverne Amerike.

Novi broj Glasa Koncila donosi i fotografije i podatke ovogodišnjih mladomisnika Crkve u Hrvata.

O etičkim izazovima „robotskih“ vozila u središnjem intervjuu govori bioetičar prof. dr. Anto Čartolovni. „Nije moralno ispravno odluku o životu i smrti povjeriti stroju“, upozorava sugovornik i dodaje: „Kod autonomnih je automobila ‘odluka’ u potpunosti prepuštena stroju, pa i onda kad ta odluka uključuje moralnu dilemu, kad mora odrediti čiji će život čuvati, a čiji ugroziti.“ Osvrće se i na nedavno predstavljeno vozilo Verne. „Promet je vrlo kompleksna stvarnost i sva ispitivanja koja su provedena, najviše u SAD-u, pokazala su da autonomna vozila u prometu kakav poznajemo, u kojem na mnogočime uvjetovanim cestama sudjeluju različita vozila i pješaci, ne funkcioniraju kako treba“, upozorio je prof. dr. Čartolovni.

Borba za život u globalnoj areni loših poteza i alternativa; od izvješća skupine G7 u Apuliji u kojem nema riječi pobačaj pa do osude prostitucije i pornografije izvjestiteljice Reem Alsaalem u UN-u tematizira se u rubrici „Pro vita“.

Novi nastavak povijesnoga feljtona bavi se pismima koja su iz tamnica slali Mile Budak i Marko Hranilović, zagovornici ideje hrvatske samosvojnosti nasuprot diktaturi kralja Aleksandra, izvijestio je Glas Koncila.