Istina je prava novost.

Mladomisnici posjetili Karmel u Brezovici

Zagrebački i sisački mladomisnici, njih devetorica: Krešimir Cervelin, Vedran Jakić, Filip Pranjić, Ivan Pugar, Mario Šarić, Marko Šimundić, Antonio Štengl, Frano Bijelić i Ivan Sandrin posjetili su u ponedjeljak 8. srpnja karmelićanke u Stepinčevu Karmelu u Brezovici.

Susret je počeo misnim slavljem koje je predslavio vlč. Antonio Štengl. Na početku misnoga slavlja sve je pozdravio vlč. Filip Pranjić potaknuvši vjernike i sestre da i dalje mole za svetost svećenika kako bi bili svećenici po Srcu Isusovu.

Prvo čitanje i psalam pročitao je vlč. Ivan Sandrin, Evanđelje je navijestio vlč. Vedran Jakić, a molitvu vjernika pročitao je vlč. Marko Šimundić, dok je propovijedao vlč. Krešimir Cervelin.

U prigodnoj homiliji, vlč. Cervelin se osvrnuo na Evanđelje dana (Mt 9, 18-26), te je govorio o vjeri po kojoj Isus čini čudesa. Naime, žena koja se dotakla Isusovih skuta biva izliječena od svoje bolesti od koje je bolovala dvanaest godina. Rekao je također da u Bibliji svi brojevi imaju svoje značenje. Za Židove broj dvanaest označuje puninu, cjelovitost. Evanđelist Matej između ostalog želi naglasiti da se punina njezinog života svela na bolest krvarenja, da je to jedino što ju je okupiralo i što je doživljavala. No, žena je imala vjeru.

Istaknuo je da ju je njezina vjera spasila i da i mi to danas na različite načine proživljavamo kroz naše bolesti, kušnje i probleme. I kad nam se čini da je dragi Bog od nas okrenuo glavu, Bog nam je tada još bliži i On nas liječi od svih naših bolesti i poteškoća.

Slične primjere nalazimo i u životima svetaca. Tako nam je poznato iz života sv. Ivana od Križa da je gotovo cijeli život proživljavao tamnu noć duha i ostavio nam mnoge spise iz kojih možemo vidjeti da unatoč tami, njegova vjera nije nestala, već je još više sjala, misli su vlč. Cervelina.

„U svim trenutcima, teškoćama, problemima, imajmo vjeru u Isusa jer je On doista svaki dan s nama. Ako se samo malo dotaknemo njegovih haljina i vjerujemo njegovoj riječi, sama ta vjera nas može ozdraviti od svih naših bolesti i teškoća“, poručio je.

Na kraju misnog slavlja, vlč. Pranjić zahvalio je sestrama i vjernicima na svakoj upravljenoj molitvi Gospodinu za njih i zamolio ih da ih i dalje ne zaborave u svojim molitvama.

Misno slavlje koje su pjesmom animirale čuvarice svetišta pod ravnanjem s. M. Bonite Kovačić, OCD, završilo je svečanim mladomisničkim blagoslovom, kao i pjesmom Gospi Karmelskoj „Ave Maria“ mo. Vinka Glasnovića.

Susret se nastavio u sestarskoj govornici gdje su se sestre upoznale s mladomisnicima i njihovim duhovnim putem, a mladomisnici sa sestrama i njihovim molitveno-duhovnim životom.