Istina je prava novost.

Misa povodom 80 godina od rušenja crkve u Bihaću

U subotu, 10. kolovoza misnim slavljem na platou nekadašnje župne crkve Sv. Ante Padovanskog u Bihaću bit će obilježeno 80 godina od rušenja ove svetinje.

Prigoda je ovo prisjetiti se i župljana stradalih u Drugom svjetskom i Domovinskom ratu, te prezentirati projekt obnove i revitalizacije zvonika i platoa crkve.

Program će započeti u 10 sati okupljanjem u župnoj crkvi odakle će u 10:30 sati započeti procesija s kipom svetog Antuna do platoa nekadašnje crkve. Tamo će u 11 sati biti slavljena sveta misa koju će predvoditi apostolski nuncij u BiH mons. Francesco Assisi Chullikatt u zajedništvu s biskupom banjolučkim mons. Željkom Majićem.

U 12 sati planirana je prezentacija projekta obnove i revitalizacije zvonika i platoa crkve, objavljeno je na mrežnoj stranici Banjolučke biskupije.

U razdoblju 1261. – 1266. dominikanci su u Bihaću izgradili crkvu Sv. Ante. Turci su je kasnije preuredili u džamiju (16. stoljeće).

Poslije dolaska Austro-Ugarske u Bosni i Hercegovini ponovno se gradi crkva Sv. Ante, no ne na istom mjestu, nego u blizini – na groblju Sv. Lucije. Izgrađena je u neogotičkom stilu. Prva faza radova završena je 1891., druga je rađena 1899., a konačni oblik dobila je 1938. Toranj je bio visine 50 metara.

Kada su 1943. britanski zrakoplovi bombardirali Bihać, uništeno je oko 70% urbane jezgre grada, a među uništenim objektima bila je i crkva Sv. Ante od koje je ostao sačuvan samo toranj i dio zidova. Bilo je to na Cvjetnicu 1943. dok su žene, djeca i starci bili na misi. Obnovu crkve poslije rata priječile su komunističke vlasti, što je prouzročilo njezino daljnje urušavanje.

Još i danas se mogu vidjeti dijelovi zvonika i temelja.