Istina je prava novost.

Nadbiskup Cavalli o statusu Međugorja i ovogodišnjem Mladifestu

Apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli, gostujući 30. srpnja u programu Radiopostaje Mir Međugorje, pozvao je mlade na sudjelovanje u 35. Mladifestu, kako bi svi zajedno postali vjerodostojni pronositelji nove evangelizacije, te se osvrnuo na trenutačni status Međugorja.

Nedavno je u Međugorju prvi put bio i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua. U propovijedi je dosta govorio o normama za postupanje u razlučivanju navodnih nadnaravnih fenomena koje je u svibnju objavio Dikasterij za nauk vjere. Rekao je kako je „najviša razina priznanja koju Crkva može dati nihil obstat, odnosno da će nakon pažljivog i dugotrajnog proučavanja vidljivih manifestacija moći izjaviti da nema elemenata koji su protivni doktrini i moralu Crkve i da stoga nema zapreke za slobodno i osobno priklanjanje takvim pojavama i porukama koje one sa sobom nose“.

Na pitanje može li se nihil obstat uskoro očekivati i za međugorski fenomen, nadbiskup Cavalli odgovorio je da je trenutačno fokus Svete Stolice na pastoralnom dijelu.

Pojasnio je da je Papa u Međugorju učinio dvije vrlo duboke i vrlo jasne stvari. „S obzirom da su milijuni ljudi dolazili u Međugorje moliti, ispovijedati se i mijenjati živote, Papa je uzeo pod svoju izravnu brigu i jurisdikciju cijeli pastoralni dio ove župe. Štoviše, da bi ovom mjestu milosti dao pravednu i ispravnu važnost, za cijeli ovaj pastoralni dio župe kao odgovornog poslao je nadbiskupa koji ima nad tim pastoralnim dijelom župe svu jurisdikciju koju ima jedan biskup u svojoj biskupiji. Ove dvije činjenice, to jest odluke Svetoga Oca: prvo da na sebe uzme brigu za župu u cijelom njezinom pastoralnom dijelu i drugo da samo za ovaj pastoralni dio Međugorja pošalje nadbiskupa sa svom jurisdikcijom dijecezanskog biskupa, su značajne da bi se očitovala duhovna kvaliteta Međugorja“, protumačio je nadbiskup Cavalli, istaknuvši da će se ostale odluke donositi u budućnosti sukladno odredbama Dikasterija za nauk vjere.

„Marija je uistinu izabrala bolji dio…“ (Lk 10, 42), tema je ovogodišnjeg Mladifesta koji će se održati od 1. do 6. kolovoza u Međugorju.

Nadbiskup Cavalli rekao je da su mladi koji u tisućama dolaze u Međugorje promotori i djelatni čimbenici nove evangelizacije. „Oni dolaze iz ovog našeg svijeta, žive u ovom našem svijetu, i sudjeluju u životu ovoga novoga svijeta kojemu trebamo navijestiti evanđelje. Kako navijestiti evanđelje kompleksnom svijetu, čovječanstvu kakvo je danas? Nova evangelizacija je proces, to je proces koji traje, a mladi su ti koji su stavljeni i zapravo uronjeni u taj proces, u taj svijet i u novu evangelizaciju. Oni su u svakom aspektu unutar ovog našeg svijeta, a ovdje se duboko sjedinjuju s Gospodinom Isusom. Onaj koji je duboko povezan s Gospodinom i koji je duboko uronjen u svoj svijet u kojem živi, ta osoba se zove prorok. Prorok je osoba koja duboko živi u Bogu, po Gospodinu Isusu i koja istovremeno duboko živi u današnjem svijetu. I upravo mladi koji sudjeluju na ovom čudesnom susretu postaju protagonisti nove evangelizacije. Kao proroci oni se duboko sjedinjuju u Bogu s Gospodinom Isusom Kristom i navještaju ga današnjemu svijetu. I kao proroci oni žive duboko ukorijenjeni u današnji svijet, žive taj svijet i taj svijet prikazuju i donose Gospodinu Isusu. I tako se ostvaruje nova evangelizacija u današnjem svijetu i tako se ostvaruje doprinos koji mladi daju na ovakvim susretima u novoj evangelizaciji“, kazao je nadbiskup Cavalli.

Osvrnuvši se na trenutačnu svjetsku situaciju, nadbiskup Cavalli rekao je da ta situacija ne ovisi o mladima, ali ono što oni mogu činiti je odlučiti hoće li ući u najbolji dio današnjega svijeta ili u najgori dio današnjega svijeta. „Da bi donijeli takvu odluku, trebaju biti odlučni, inteligentni i pripremljeni. U ovom mjestu Duh Sveti mladima daje snagu, inteligenciju, priprema ih i daje im odlučnost za život u današnjem svijetu“, dodao je nadbiskup Cavalli.

Istaknuo je da postoje dvije posve jasne stvari koje mladi mogu i trebaju očekivati od Mladifesta. „Znaju da dolaze ovdje u jedno sveto mjesto, a Duh Sveti ih vodi u tome svetome mjestu do susreta s Gospodinom Isusom u društvu Djevice Marije. S druge strane postoji jedna duboka snažna odluka s naše strane, nas koji smo ovdje, trebamo surađivati i to trajno surađivati s Duhom Svetim da bismo ovo mjesto sačuvali svetim mjestom prihvata tisuća koji dolaze iz cijelog svijeta“, istaknuo je nadbiskup Cavalli u razgovoru za Radiopostaju Mir Međugorje.