Istina je prava novost.

Izišao novi broj Glasa Koncila

Novi broj Glasa Koncila, pripremljen za nedjelju 4. kolovoza 2024., izišao je iz tiska.

Broj se otvara naslovnicom koju nosi ilustracija čašćenja Tijela i Krvi Kristove ulicama Pariza Eugèna Damblansa, objavljena 1926. godine u katoličkom francuskom listu „Le Pèlerin“ uz prigodni tekst o zaštiti Euharistije kao svetinje nad svetinjama nakon olimpijskoga incidenta.

U fokusu novoga broja je problem kocke koja sve više razara hrvatsko društvo što su prepoznali i hrvatski biskupi, koji su na zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije u travnju upozorili na agresivnost reklama za klađenje i igre na sreću. U borbu protiv kocke aktivnije se treba uključiti i država sa strožim zakonima, upozorava o toj temi adiktolog dr. Luka Maršić s dugogodišnjim iskustvom liječenja ovisnosti o kocki.

Uz Dan pobjede i domovinske zahvalnosti sugovornik središnjega intervjua je Tomica Bajsić, koji je u ratu prošao neka od najtežih bojišta, a u miru se ostvario kao pjesnik. „Mnogi nisu željeli stajati po strani suočeni s oklopno-mehaniziranim jedinicama JNA koje su krenule u rat za veliku Srbiju na ruševinama Jugoslavije. Ostavili smo svoje životne planove, škole i fakultete, radna mjesta – ne samo u Hrvatskoj, nego i u zemljama gdje živi hrvatska dijaspora – kako bismo zadnjemu udaru repa totalitarnoga zmaja stali na kraj“, rekao je Bajsić o svojim ratnim danima. Svjedoči i o „zahvatima“ kardinala Franje Kuharića i bl. Alojzija Stepinca te govori o ratu u Ukrajini i snazi koju umjetnost ima u očuvanju istine o ratnim zbivanjima.

Ove godine slavi se 30 godina otkako je na brdu iznad Slavonskoga Broda, koje su stoljećima ispunjavali čokoti osunčanih vinograda, u Brodskom Vinogorju, nastala Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije koju prikazuje ovotjedna reportaža. Župa je osnovana i kao zavjet na kraju Domovinskoga rata s ciljem moliti za grad Brod i brodski kraj s jedne i druge strane Save. U župi koja bdije nad gradom ranjenim u ratu živi razgranato stablo aktivnih župnih zajednica.

Glavni orguljaš augustinske crkve u Würzburgu Hans-Bernhard Ruß, koji je nedavno na orguljama zagrebačke crkve sv. Marka održao koncert, govori o liturgijskoj ljepoti „kraljice instrumenata“.