Istina je prava novost.

Rijeka: Misa zahvalnica u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

Misu zahvalnicu za domovinu, slobodu i branitelje u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja predvodio je dan ranije, u nedjelju 4. kolovoza 2024. u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rijeci (Vela crikva/Assunta) župnik Sanjin Francetić, izvijestila je Riječka nadbiskupija.

U propovijedi nadahnutoj liturgijskim čitanjima o iskustvu Božjeg naroda (Izl 16, 2-4.12-15) te u kontekstu Domovinskog rata, ali i onoga što se događalo kada je rat završio, vlč. Francetić je upozorio da „neki žale za starim vremenima u kojima su neke stvari bile bolje“. „No, moramo biti ponosni što je Bog podigao spomenike koji će nam sijati, poput sluge Božjega kardinala Franje Kuharića koji je otvoreno stajao uz hrvatske branitelje, a na zlo nije odgovarao zlom“, rekao je Francetić te podsjetio na njegove riječi: „Ako je moj protivnik spalio moju kuću, ja neću spaliti njegovu.” „To je mogao reći jer je živio evanđelje“, rekao je propovjednik.

Spomenuo je također bl. Alojzija Stepinca te Augustina Juretića, čija će se 70. obljetnica smrti obilježiti 8. kolovoza obilježena u toj najstarijoj riječkoj župnoj crkvi, ali i u njegovom rodnom Jelenju. „U nesigurnim vremenima za Juretića, Stepinac mu je savjetovao da ode iz Hrvatske i iz inozemstva pomaže hrvatskom narodu što je uspješno činio u progonstvu“, rekao je vlč. Francetić. Podsjetio je i da je Juretić pomagao i kozaračkoj djeci, od kojih je najviše bilo Srba. „To znači biti vjernik. Bog ne želi „gotovane“. Želi da se hranimo tijelom Kristovim kako bismo bili osposobljeni za ono što drugi ne mogu činiti – pomagati drugima osnaženi Kristovim tijelom. Bog želi da budemo znak“, naglasio je.

Potaknuo je vjernike na molitvu Bogu za snagu da u današnje vrijeme na ispravan način govore ono što Bog govori. U tom smislu istaknuo je i Godinu molitve koja je u tijeku, a kojom je papa Franjo pozvao sve vjernike na intenzivniju molitvu tijekom priprave za Svetu godinu. Vjernike je potaknuo na čitanje katekizma, a osobito na čitanje onoga što Bog govori o molitvi. „Bog nam je dao dar slobode i živite je plemenito. Molite Boga da budemo otvoreni primiti Njegovu riječ“, zaključio je Francetić.

Nakon misnog slavlja podignuta je hrvatska zastava na Kosi toranj te održan svečani mimohod „Pobjednik“ koji je krenuo s Trga 128. brigade, preko Korza do Mosta hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata na Delti. U mimohodu su sudjelovale hrvatske postrojbe tog prostora koje su sudjelovale u vojno-redarstvenoj operaciji „Oluja“ 1995. godine.