Istina je prava novost.

Tuhelj: Proslavljena župna svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije

Misu je na svetkovinu, u četvrtak 15. kolovoza 2024., u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tuhlju predvodio fra Franjo Jurinec, OFM.

Središnjem koncelebriranom misnom slavlju prethodila je procesija s tronom Gospe Tuheljske kroz centar Tuhlja.

Fra Franjo je napomenuo da ga je njegovo razmišljanje o Velikoj Gospi odvelo u 14. stoljeće, u vrijeme nastanka tuheljske župe. „Vremenom je crkva rasla, prerađivala se, dograđivala, uređivala kao što je to i danas nakon potresa, ali uvijek je tu bila prisutna Marija koja se slavi čitavim svijetom po različitim nazivima, a ovdje u Tuhlju kao Gospa Tuheljska. Za takvom smo išli, takvu ovdje želimo i slaviti. Ako malo pogledamo našu Domovinu, naš narod i čitav svijet, vidjet ćemo kako je prošaran različitim katedralama, bazilikama, crkvama, kapelama, kapelicama posvećenim Blaženoj Djevici Mariji“, kazao je.

Kada je na vjeronauku učenike pitao koje zazive iz litanija znaju, jedna je učenica rekla „Majko Božjeg savjeta, Majko Božjeg milosrđa“. „To je ono zbog čega smo danas mi ovdje. To Božje milosrđe koje se po Mariji doselilo na ovaj svijet“, rekao je.

Fra Jurinec je istaknuo da svetkovina poručuje svima da budu „čisti u svojim mislima i srcima“, da krenu „zajedno s Marijom na pravi put“. Kazao je predvoditelj da su na takav put kretali mnogi u Domovini u svijetu, „ne bojeći se nikada zla. Znali su da je Marija ona koja prva pobjeđuje ovdje Sotonu, kako piše u Svetome pismu, a tu u nama svaki grijeh, svaku zloću i želi nas ponovno vratiti na put mira i na put dobrote. Dobro je gledati tako na Mariju, dobro je tako pogledati na svoju obitelj i vidjeti koju ja to ulogu imam u svojoj obitelji. Jesam li doista onaj koji znam iskoristiti vrijeme? Marija je ona koja nam može postati primjer, Marija je ona koja je puna Božje milosti“, napomenuo je.

Na kraju je okupljene pozvao da zajedno kod Gospe Tuheljske stave svoje „molitve na njezine ruke“, da podignu zajedno s njom „njezine ruke prema Kristu“.

Misno slavlje u 7:30 slavio je tuheljski župnik vlč. Božo Belinić, a u 9 sati fra Mato Mučkalović. Tijekom trodnevnice su misna slavlja predvodili susjedni svećenici vlč. Dragutin Gereci, fra Dragutin Brglez i vlč. Majk Rušec.