Istina je prava novost.

Europska ljetna škola Franjine ekonomije

Europska ljetna škola Franjine ekonomije održat će od nedjelje, 18. kolovoza do nedjelje, 25. kolovoza 2024. na Sveučilištu u Splitu, u organizaciji Hrvatskog HUB-a Franjine ekonomije, izvijestili su organizatori.

Tema škole je „Raspodjela bogatstva i cjeloviti ljudski razvoj: doprinosi Franjine ekonomije“, a suorganizatori su Hrvatsko katoličko sveučilište, Fakultet društvenih znanosti s Angelicuma i Docat Centar Split. Škola se ove godine izvodi unutar kombiniranog intenzivnog programa (Blended Intensive Programmes – BIP) uz potporu Europske unije kroz program Erazmus+ u sklopu kojega su partneri: Sveučilište primijenjenih znanosti Tarnówa u Poljskoj, Teološki fakultet Sveučilišta u Ljubljani, Katoličko sveučilište Pázmány Péter u Budimpešti i Sveučilište Gál Ferenc iz Segedina u Mađarskoj.

Europska ljetna škola Franjine ekonomije otvorit će se u nedjelju, 18. kolovoza s početkom u 19 sati panel raspravom o temi „Nedostatci kapitalizma i cjeloviti ljudski razvoj“ na kojem će govoriti Andrej Grubišić, Melanie Rieback iz Nizozemske koja je ove godine održala predavanje na Sveučilištu u Splitu, profesorica Dawn Carpenter iz Georgetown USA i fra Martin Carbajo-Nunez koji predaje u San Diegu (USA) i Antonianumu (Rim).

Ostali predavači i teme njihovih kolegija na Europskoj ljetnoj školi Franjine ekonomije su:

–          Dawn Carpenter (USA): Distribution of wealth in the world today: Wealth as the basis of contributive justice?

–          Martin Carbajo-Núñez (USA / Spain / Italy): The medieval Franciscan perspective on wealth and the Economy of Franceso

–          Maristella Cacciapaglia (Italy): Universal basic income and Social Cartography of inequality

–          Roland F. Szilas (Hungary): Wealth at work: Dominant “healthy workplace models”

–          Melanie Rieback (Holland): Post-growth economy

–          Elżbieta Osewska (Poland): The Family and Personal Upbringing in the Postmodern Europe

–          Marijana Kompes (Croatia): What is true wealth? The perspective of integral human development within the Economy of Francesco

–          Petra Palić (Croatia): Welfare systems and challenges of inequality and poverty

–          Alessandra Viscovi (Italy): Faith based investments: it is possible to invest in an ethical and financial way?

–          Andrej Grubišić (Croatia): Demystification of solidarity

–          Robert Dumančić (Croatia): How the Church founded modern economic theories – and what we can learn today from economists from the scholastic era

–          Domagoja Buljan Barbača (Croatia): Personal finance in balance

–          Bruno Petrušić (Croatia): Wealth exists to be shared: Biblical and the perspective of the CST

„Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže na otvaranju Ljetne škole i navedenoj panel raspravi koja će se održati u Južnom tornju Sveučilišne knjižnice u Dvorani don Frane Bulića na petom katu. Panel počinje u 19 sati. Isto tako pozivamo i sve splitske studente da nam se pridruže na predavanjima koja će se održati u istoj dvorani (don Frane Bulića) svakim danom od 9 do 17 sati“, poručili su organizatori.

Europska Ljetna škola Franjine ekonomije ima za cilj obraditi jednu od tema ekonomskog i društvenog života, a to je raspodjela bogatstva i cjeloviti ljudski razvoj u interdisciplinarnoj perspektivi, s naglaskom na perspektivi socijalnog nauka Crkve.

Primarni cilj Ljetne škole je predavanjima uglednih stručnjaka potaknuti i osposobiti polaznike na cjelovito razumijevanje suvremenih ekonomskih kretanja vezanih uz raspodjelu bogatstva s posebnim naglaskom na cjeloviti razvoj. Također, polaznici će usvojiti znanja o pristupu i doprinosu Franjine ekonomije, kao i znanja o različitim sustavima etičke prosudbe suvremenih procesa te doprinosima socijalnog nauka Crkve.

Sekundarni cilj Ljetne škole je potaknuti umrežavanje i razvoj novih međunarodnih projekata kako u kontekstu akademske zajednice tako i u kontekstu tematskih cjelina Franjine ekonomije. Uz predavanja uglednih stručnjaka, Ljetna škola će pružiti mogućnost intenzivnog rada u grupama, kao i prakticiranje prezentacijskih vještina u međunarodnom okruženju, izvijestili su organizatori.