Istina je prava novost.

Blagdan Gospe Žalosne proslavljen na Bobalju

Vjernici Župe Gospe Karmelske u Bagaloviću proslavili su u nedjelju 15. rujna 2024. blagdan Gospe Žalosne u istoimenoj zavjetnoj kapelici na Bobalju.

Misno slavlje predslavio je župnik don Damir Bistrić. Suslavili su župnik Župe Srca Isusova i Marijina u Vidonjama don Mladen Margeta i župnik Župe sv. Stjepana u Slivnom Ravnom don Mario Mihanović.

„Ova naša mala Golgota, zapravo je izvor mnogih uslišanih molitvi koje i danas stavljamo pred svoju nebesku Majku, koja je izvor milosti i ljubavi, Majku, koja dobro poznaje naše životne putove, Majku koja poznaje sve potrebe svoje djece. Dok ste se uspinjali, već unaprijed, Majka je znala i zna za što molite, to je njezina ljubav, koja prepozna uvijek ono što nosimo u sebi i zato nam je tako dragocjen dar u ovom vremenu hedonizma, dostupnosti svega, gdje je čovjek sebi omogućio sve, a onemogućio samo jedno“, istaknuo je.

„Iako smo kršćani, vjernici – sebe nazivamo takvim – jedino što kršćani sebi uskraćuju je susret sa svojim Bogom, a kada čovjek dopusti da uskrati sebe blizini Božjoj, onda postaje sve  više izraženije ono što ovaj svijet nudi. To je prolazno, vremenito i jedno veliko ništa, a zadovoljstvo nije u onome što imaš i posjeduješ, nego u radosti koju nosiš u sebi“, naglasio je vlč. Bistrić.

„Ovo mjesto jest isto tako Golgota jer na ovom su mjestu pogubljeni franjevci u 17. stoljeću, zbog mržnje prema kršćanima. Ali, ono je postalo i mjesto rađanja novoga života. Zato je nama i našim župljanima tako dragocjeno, jer je postalo zavjetno mjesto za sve one što mole“, rekao je te poručio roditeljima da djecu poučavaju vjeri, opominju i odgajaju za dobro. Bračnim drugovima poželio je obilje Božjeg blagoslova i ustrajnost u molitvi za potomstvo te ih pozvao da osluškuju što kaže Marija.

„Neka se u našim životima snaga ljubavi vine prema Nebu. Neka nas Gospodin nađe dostojnim naših molitvi i neka nas utješi u svakoj našoj potrebi, a isto tako neka nas ohrabri za život svetih. Volio bih da živite sveto i blagoslovljeno. Nalazimo se u devetnici sv. Padra Pia. Primajte sakramente, živite od sakramenata i vaš život neka postane sakrament“, zaključio je.

Pjevanje su predvodili pučki pjevači i župni zbor kojeg vodi prof. Marija Jerković.