Istina je prava novost.

Pozdrav i zahvala biskupa Svaline kardinalu Parolinu na Tekijama

Srijemski biskup Fabijan Svalina uputio je pozdrav i zahvalu državnom tajniku Svete Stolice kardinalu Pietru Parolinu na pjevanoj Večernjoj koju je predvodio 18. rujna 2024. u Biskupijskom svetištu Gospe Snježne – Tekije u prigodi proslave 325. obljetnice potpisivanja Karlovačkog mira. Govor objavljujemo u cijelosti.

Riječima evanđeoskog hvalospjeva Veliča duša moja Gospodina, koju smo pjevali u službi Večernje, i ja izražavam svoju radost da u našoj sredini, u ovom drevnom svetištu mogu pozdraviti uzoritog gospodina Pietra kardinala Parolina, državnog tajnika Svete Stolice. U gotovo osamstoljetnoj povijesti ove biskupije bilo je velikih događaja za život Crkve na ovim prostorima. Po prvi put imamo priliku dočekati i pozdraviti Vas, kao prvoga, najbližega suradnika pape Franje – Petra naših dana. Svaki pedalj ovog dragog nam kraja, od davnina pa do skorašnjih dana odiše bremenitom poviješću, a Vaš dolazak svjedočimo radošću nebeske i putujuće Crkve. Uzoriti gospodine kardinale – Dobro nam došli! Došli ste među svoje.

Vaša eminencijo, uzoriti gospodine kardinale, vaše ekselencije, preuzvišeni apostolski nuncije, biskupe Đuro, dragi svećenici, redovnici i redovnice, draga braćo i sestre!

Nedaleko od ovoga drevnog svetišta nalazi se kapela Gospe od mira, gdje danas obilježavamo 325 godina potpisivanja Karlovačkog mira. Ova obljetnica, kao i Vaš dolazak uzoriti gospodine kardinale veliko je ohrabrenje našoj biskupijskoj zajednici, koja je kroz svoju dugu i bogatu prošlost doživjela različite kušnje i izazove. Od prvih kršćanskih vremena, obilježenih slavnim Srijemskim mučenicima – sv. Dimitrijem, sv. Anastazijom, sv. biskupom Irenejem i mnogim drugima, pa sve do naših dana koji nose nove kušnje i žrtve. Želimo u Vašoj osobi pozdraviti našega Sv. Oca, papu Franju, kojemu su na osobit način na srcu maleni, mir, dijalog i zajedništvo i izraziti mu našu sinovsku odanost i poštovanje. Ova mala kršćanska zajednica, Srijemska biskupija, koja ovdje postoji još od apostolskih vremena, za nekoliko će godina proslaviti 800 godina svoga „modernog“ postojanja. Ta činjenica nas obavezuje, da unatoč svim teškoćama s kojima se susrećemo, budemo i mi danas, na ovim prostorima, graditelji mira, zajedništva i istinske ljubavi prema Bogu i čovjeku.

Tolike molitve koje su izrečene pred ovom dragom nam slikom čudotvorne Gospe Tekijske, Snježne Gospe, stapaju se danas u našu zajedničku molitvu za mir. Mir je iskonska potreba svakoga čovjeka. Nažalost, tu potrebu i snagu mira često osjetimo tek onda kada ga izgubimo. Zato je važno da se uvijek iznova vraćamo Tvorcu mira, onome koji nam želi i može podariti istinski mir. „On – on je mir.“ (Mih 5, 4).

Uzoriti gospodine kardinale, želimo zajedno s Vama moliti zagovor nebeske Majke Marije za našu Srijemsku biskupiju, za Crkvu na ovim prostorima, za sve ljude i čitav svijet. Papa Franjo, prije svojih apostolskih putovanja uvijek moli zagovor Snježne Gospe u bazilici Santa Maria Maggiore te po povratku iskazuje Mariji svoju zahvalnost. Svetište u kojem se nalazimo je mjesto susretanja raznih puteva, naroda i kultura, a ova slika je jedna od kopija rimske zaštitnice upravo u toj istoj Bazilici – ikone Salus populi romani.

Hvala Vam na Vašoj spremnosti da upravo ovdje susretnete ovu okupljenu vjerničku biskupijsku zajednicu u svetištu Gospe Tekijske. Hvala Vam za riječ ohrabrenja i podrške, kao i za zajedništvo u molitvi. Prenesite svetome Ocu naše pozdrave i molitve. Blažena Djevica Marija neka nas sve štiti, po njezinu zagovoru dao nam Gospodin obilje svoga mira i blagoslova.

Ovu čudotvornu ikonu princ Eugen Savojski nosio je svuda sa sobom na putovanja i u brojne bitke, predvodeći kršćansku vojsku, i pod njenom zaštitom nije izgubio ni jednu bitku. Svjestan te milosti i zaštite, poklonio ju je ovom svetištu nakon čudesne pobjede kršćanske vojske u Petrovaradinskoj bitci na blagdan Snježne Gospe 1716.

Stoga Vam, kao znak naše molitve za Svetog Oca, i za Vas osobno, te kao trajnu uspomenu na ovaj nama tako značajan i drag susret, želimo darovati ovu umjetničku repliku slike naše Gospe Snježne Gospe Tekijske, rad našeg vjernika, akademskog slikara Stjepana Albota.

Eminenza, un caloroso benvenuto! Ad multos annos!