Istina je prava novost.

Novi broj Glasa Koncila

Fotografijama teško poplavljenoga franjevačkoga samostana s crkvom u poljskom Klodzku otvara se novi broj Glasa Koncila, pripremljen za nedjelju 22. rujna.

U skladu sa svojim poslanjem Crkva je u zemljama koje su u proteklim danima nakon obilnih kiša pogodile teške poplave pozvala na solidarnost s pogođenima. Poziv Crkve najslikovitije je opisao bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn pozvavši svoje sunarodnjake da poplavi suprotstave „veliki val ljudskosti i sloge“.

Ima li mobitelu mjesta u ispovjedaonici?, pitanje je u fokusu novoga broja. Ako digitalni uređaji u marketinške svrhe neprestano prisluškuju što njihovi vlasnici govore, znači li to da i telefon u džepu ugrožava tajnost ispovijedi? Narušava li „mobilno“ čitanje i bilježenje dostojanstvo sakramenta u kojem čovjek pred Bogom ogoljava dušu? Odgovore na ta slojevita i raznolika pitanja Glas Koncila potražio je na raznim stranama.

U fokusu novoga broja je i nedavno održani „stručno-znanstveni skup“ s temom „Kako razgovarati s roditeljima o seksualnom odgoju i obrazovanju za rodnu ravnopravnost“ na kojem su „očitima postale opasne namjere s učenicima u Hrvatskoj“.

Rasprave o novom porezu na nekretnine bile su povod za razgovor s vodećim hrvatskim stručnjakom za socijalnu politiku prof. dr. Gojkom Bežovanom. U intervjuu prof. dr. Bežovan govori o stambenoj krizi u većim hrvatskim gradovima i njezinim posljedicama na demografiju. „Nama se u Hrvatskoj velik udio biološki reproduktivnoga stanovništva koncentrirao u velike gradove jer tu ima posla, ali tu je i najveća stambena kriza“, rekao je sugovornik i napomenuo: „Proces gradnje stanova dug je i jako skup. Već sada imamo situaciju da nove generacije koje nemaju obiteljsku potporu i nemaju konkurentna zanimanja koja bi im dala velike prihode ostaju osuđene na cjeloživotno podstanarstvo.“

U bogatoj slavonskoj ravnici tek 15-ak kilometara od Osijeka smjestila se Župa sv. Mateja apostola i evanđelista u Bizovcu koju predstavlja ovotjedna reportaža. Uz novoga župnika, a nekadašnjega kapelana, Matu Matasovića poseban su događaj u župi kampovi za mlade i djecu koji su njegovim dolaskom u župu ponovno zaživjeli. Dok se ispod zemlje Bizovca krije termalno bogatstvo, na površini zemlje prisutno je drugo bogatstvo – ono duhovno.

Prijelomni događaj za hrvatsku znanost i obrazovanje bilo je utemeljenje moderne inačice Sveučilišta u Zagrebu 1874. No i danas se prešućuje da mu je prvi rektor bio – katolički svećenik, Matija Mesić. Uz 150. obljetnicu utemeljenja moderne inačice Sveučilišta stranice Glasa Koncila otkrivaju tko je bio Matija Mesić.