Istina je prava novost.

Održan susret povjerenika župnih Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije

U okviru Tjedna Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije, koji se obilježava od 16. do 22. rujna 2024., u subotu 21. rujna održan je susret povjerenika župnih Caritasa.

Susret je započeo misom koju je predvodio don Jure Vrdoljak, duhovnik Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu. U propovijedi je istaknuo lik sv. Mateja, naglašavajući njegov put preobraženja iz grešnika u sveca.

Po završetku mise, don Jure je održao predavanje o radu župnih Caritasa, s posebnim naglaskom na duhovne temelje volontera i njihovu daljnju vjersku formaciju. Istaknuo je važnost povezanosti volontera s euharistijom i Majkom Marijom, koristeći primjer Majke Terezije i njenih sestara iz Kalkute, koje su svoj dan započinjale molitvom prije nego su krenule u humanitarne aktivnosti. Don Jure je poručio da je molitva temelj akcije te da se, uz Gospodinov blagoslov, ne treba bojati izazova.

Zaposlenica Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije Mateja Ramović održala je predavanje o temi „Jačanje i razvoj župnih Caritasa“, naglašavajući važnost duhovnog rasta župnih Caritasa te njihovo umrežavanje i suradnju u svrhu služenja bližnjima u potrebi. Također je predstavila mogućnosti projektne suradnje između nadbiskupijskog i župnih Caritasa, posebno u području infrastrukturnog opremanja, te je povjerenicima podijelila anketu o potrebama njihovih župa.

Na kraju susreta,  voditeljica ureda socijalne službe Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije Željana Franjga obavijestila je prisutne o planovima i suradnjama koje su predviđene do kraja godine.