Istina je prava novost.

Hod za život održan u Berlinu i Kölnu

U dvama njemačkim gradovima, Berlinu i Kölnu, tijekom vikenda održan je „Hod za život“, uz sudjelovanje crkvenih predstavnika zajedno s tisućama sudionika, izvijestio je u ponedjeljak 23. rujna Kathpress.

Hod za život, u organizaciji njemačkog Saveza za pravo na život (Bundesverband Lebensrecht – BVL) koji okuplja 15 udruga, sadržavao je poruke o pravu na život, protiv pobačaja, većoj uključivosti za osobe s invaliditetom i pomoći ugroženima. U oba grada održani su i protuprosvjedi koji su protekli mirno.

Poruku podrške sudionicima oba Hoda poslao je apostolski nuncij u Njemačkoj nadbiskup Nikola Eterović.

Na Hodu za život u Berlinu sudjelovali su biskupi Regensburga i Eichstätta Rudolf Voderholzer i Gregor Maria Hanke, zatim pomoćni biskupi Berlina, Eichstätta i Regensburga Matthias Heinrich, Josef Graf i Florian Wörner. Prema navodima BVL-a, na Hodu u Kölnu sudjelovao je tamošnji pomoćni biskup Dominikus Schwaderlapp. Među sudionicima su bili i predstavnici njemačkog Evangeličkog saveza.

Predsjednica BVL-a Alexandra Linder pozvala je na početku Hoda kod Brandenburških vrata u Berlinu na izgradnju društva otvorenoga za život. „Želimo društvo koje prihvaća život, u kojemu su prihvaćena i iznenadna djeca, u kojemu trudnice i obitelji dobivaju pravu pomoć i rješenja. To je naš cilj i stoga smo ovdje“, rekla je.

Prema navodima policije, na Hodu za život u Berlinu, 20. u nizu, sudjelovalo je 2.000 osoba, dok su organizatori objavili brojku od 4.000 sudionika. U protuprosvjedu je sudjelovalo oko 500 osoba, koje su sjedeći na cesti neuspješno pokušale zaustaviti sudionike Hoda. Nekoliko protivnika Hoda pokušalo se popeti na pozornicu, ali ih je policija odstranila.

U Kölnu je Hod za život održan drugi put u nizu. BVL je priopćio da je sudjelovalo najavljenih 4.000 osoba, dok policija tvrdi da je broj sudionika bio manji. Protuprosvjednici su i u Kölnu pokušali zaustaviti Hod, ali ih je policija na vrijeme uklonila.
Pobačaj je u Njemačkoj kazneno djelo, ali ne podliježe kazni ukoliko se trudnica do 12. tjedna trudnoće podvrgne savjetovanju. Povjerenstvo savezne vlade, osnovano u svrhu razmatranja novog zakonskog reguliranja pobačaja, predlaže njegovu legalizaciju. Vladajuća lijevo-liberalna koalicija u Berlinu zabranila je prosvjede protivnika pobačaja pred bolnicama i istodobno ukinula zabranu reklamiranja liječnika koji vrše pobačaj.