Istina je prava novost.

U Zagrebu predstavljen prvi cjeloviti program pripreme za krizmu u Hrvatskoj

Izdavačka kuća Salesiana predstavila je u ponedjeljak 23. rujna prvi cjeloviti program pripreme za krizmu u Hrvatskoj pod nazivom „Živa vatra”, izvijestili su iz izdavačke kuće Salesiana. 

Na salezijanskom dvorištu crkve Marije Pomoćnice na zagrebačkoj Knežiji don Mihovil Kurkut, Marin Periš, Janja Tomić i dr. sc. Danijel Labaš, uz pozdravne govore mons. Ivice Pažina i don Milana Ivančevića, predstavili su program javnosti i predstavnicima medija.

U pozdravnom govoru provincijal Hrvatske salezijanske provincije don Milan Ivančević istaknuo je ponos što je takav program potekao iz salezijanskih redova jer je razdoblje krizme ključno za zadržati mlade u Crkvi. Predstojnik Nacionalnog ureda za katehezu Hrvatske biskupske konferencije mons. Ivica Pažin pozdravio je okupljene uime predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića. Mons. Pažin čestitao je autorima na realizaciji programa te preporučio program župama u Hrvatskoj. U nastavku programa, dr. sc. Danijel Labaš sa Sveučilišnog odjela za komunikologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta govorio je o jeziku i stilu programa koji je, kako je istaknuo, prilagođen mladima i koji pokazuje kako i Crkva zna i može progovarati jezikom mladih.     

Katehistica u programu „Živa vatra” Janja Tomić opisala je svoje iskustvo pripreme mladih za krizmu prema pilot-programu. Istaknula je kako autentičan pristup u držanju kateheza, koji omogućuje i potiče taj program, stvara bliskost među krizmanicima. Autor priručnika „Živa vatra” Marin Periš predstavio je sadržaj samih priručnika. Priručnici za katehete „Živa vatra” namijenjeni su dvogodišnjem hodu priprave za krizmu, no mogu se prilagoditi i jednogodišnjoj. Svaki sadrži 12 kateheza raspisanih na deset stranica, uz dodatne materijale i sve potrebne sadržaje za održati katehezu. Uz to, priručnik „Živa vatra” nudi i Dnevnik putovanja, osobni dnevnik krizmanika namijenjen tomu da ga krizmanik samostalno koristi dok se priprema za sakrament svete potvrde. Program „Živa vatra” nudi i podršku, formaciju katehista i video-sadržaje dostupne župama koje koriste ovaj program.

Na kraju večeri okupljenima se obratio voditelj salezijanskog oratorija u Rijeci i direktor Salesiane don Mihovil Kurkut. Istaknuo je kako je tijekom vremena koje je proveo kao župnik primijetio da je upravo krizmaničko doba najkritičnije razdoblje za zadržati mlade u Crkvi. Želeći to promijeniti, stručnjaci okupljeni oko toga programa osmislili su program blizak mladima, koji u središte stavlja njihovo iskustvo i koji u srcu svake kateheze nosi slobodu, ljubav i Istinu. 

Program „Živa vatra” važan je iskorak u području župne kateheze u Hrvatskoj, a sve zainteresirane župe pozvane su uključiti već ove katehetske godine, izvijestili su iz izdavačke kuće Salesiana