Istina je prava novost.

Obilježena 13. obljetnica beatifikacije Drinskih mučenica u Goraždu

U crkvi Bl. Drinskih mučenica u Goraždu obilježena je u utorak 24. rujna 13. obljetnica njihova proglašenja blaženim, izvijestio je portal „Nedjelja“, a prenosi KTA.

Misno slavlje predvodio je kanonik i nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u Bosni i Hercegovini mons. Luka Tunjić uz suslavlje domaćeg župnika vlč. Josipa Tadića, kancelara Vojnog ordinarijata u BiH, te vojnih kapelana vlč. Fabijana Stanušića i vlč. Ljube Zelenike.

U propovijedi je mons. Tunjić podsjetio da se na tu obljetnicu prisjećaju blaženica koje su radije izabrale skok u mučeništvo, nego oskvrnuti vjeru i zavjete. U nastavku je progovorio i o drugim svecima mučenicama s hrvatskog podneblja i misionarima koji su podnijeli mučeničku smrt. Citirao je papu Franju koji napominje kako je današnja Crkva više mučenička negoli ona u prvim stoljećima.

„Stotine tisuća kršćana su progonjeni, potlačeni i ubijeni zbog vjere, a među njima u posljednje vrijeme je i između 20 i 40 misionara“, rekao je propovjednik te se u osvrnuo na svjedočanstvo Drinskih mučenica koje je njihova poruka.

„Najprije, pouzdati se u Boga i biti vjeran. Jačati vjeru molitvom, sakramentima, dobrim djelima, kako to preporučuje i sluga Božji Petar Barbarić: ‘Svakodnevno svjesno obavljanje svojih dužnosti’. Zatim, moć oprosta: sveci i mučenici poput Krista opraštaju te širenje primjera svojih mučenika, da oni budu životni uzori“, poručio je nacionalni ravnatelj PMD-a i pozvao na molitvu za proglašenje svetim blaženih Drinskih mučenica.

Misno slavlje animirale su članice Družbe Kćeri Božje ljubavi, susestre blaženih mučenica, s. Davorka Šarić i s. Zvonimira Nikolić. Na kraju euharistijskog slavlja vlč. Tadić zahvalio je svima koji su na bilo koji način sudjelovali u izgradnji crkve Blaženica, a na misi su sudjelovali i pripadnici Oružanih snaga i Ministarstva obrane BiH, koji također daju svoj doprinos u izgradnji, izvijestio je portal „Nedjelja“, a prenosi KTA.