Istina je prava novost.

U Splitu predstavljen strip album „Sveti Jere"

U sklopu svečane proslave Dana splitsko-dalmatinske županije i njezinoga sveca zaštitnika sv. Jeronima, u subotu 28. rujna, u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu predstavljen je strip album „Sveti Jere“, autora Milka Peke i Vladimira Davidenka.

Strip album „Sveti Jere“ je priča o životu sv. Jere Dalmatinca, a predstavili su ga uz autore, Davor Pavić te ravnateljica GK Marka Marulića Gordana Ribičić.

„Strip album skroz drugačiji od svih koje sam do sad radio. Priča o životu svetog Jeronima Dalmatinca. Ne tek puki životopis već priča s dušom, koja prati svaki dio njegova zanimljivog i neobičnog putovanja po toj zemlji na prelazu četvrtoga u peto stoljeće. Priča o velikom čovjeku, našem, Dalmatincu, ispričana na način kako sam ga ja doživio i želio predstaviti našim suvremenicima, u modernom, slojevitom strip ostvarenju. Meni i svima s kojima sam stvarao ovu knjigu stripa zadovoljstvo je i ponos što smo našem zavičaju, a i puno šire, stvorili i što dajemo na uvid knjigu stripa o znamenitom čovjeku iz naše duge i slavne povijesti”, kazao je autor Milko u svojoj objavi.

„Vladimir Davidenko je napravio pedesetak crteža prateći priču u ozračju raznih podneblja i dijelova svijeta u koje nas taj neumorni naš sv. Jere Dalmatinac odvodi slikom i pričao mimo izgovorenih riječi“, kazano je.

Na početku nazočne je pozdravio splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban te je kazao nekoliko važnih zanimljivosti o sv. Jeronimu i što sve Splitsko-dalmatinska županija čini u njegovoj promidžbi.

Program je vodila Jasna Damjanović.

Svečani program proslave Dana županije i sv. Jeronima započeo je kazališnom predstavom „E moj Jere“, autora i redatelja Siniše Novkovića, a u izvedbi ansambla Gradskog kazališta mladih Split.