Istina je prava novost.

Papa belgijskim biskupima, svećenicima i posvećenim osobama: Radost i milosrđe trebaju ispunjavati vašu službu

Papa Franjo susreo se u subotu 28. rujna 2024. s pastoralnim službenicima Crkve u Belgiji te ih potaknuo da utjelovljuju evanđeoske vrijednosti radosti i milosrđa, unatoč bolnim iskustvima, objavio je Vatican News.

Papin pohod Luksemburgu i Belgiji nastavljen je u bazilici Presvetoga Srca Isusova u Koekelbergu susretom s biskupima, svećenicima i osobama posvećenog životaNjih je Papa podsjetio da su oni u Belgiji „Crkva u pokretu koja pokušava preobraziti prisutnost župa u regiji te oživjeti formaciju laika“. Potaknut pitanjima sudionika, u govoru se osvrnuo na tri riječi: evangelizacija, radost i milosrđe.

Prvi put kojim treba ići je evangelizacija. Promjene u našem vremenu i kriza vjere koju doživljavamo na Zapadu potaknula nas je da se vratimo onome što je bitno, naime evanđelju. Radosna vijest koju je Isus donio svijetu mora opet biti naviještena svima i moramo joj dopustiti da zasja u svoj svojoj ljepoti. „Ova sadašnja kriza, kao i svaka druga, vrijeme je koje nam je dano da bi nas natjeralo na pitanja i promjenu. Ova nam kriza pokazuje da smo iz kršćanstva smještenoga u gostoljubivi društveni okvir prešli u kršćanstvo manjine, odnosno, kršćanstvo svjedočenja“, poručio je.

Papa je potom naglasio krepost radosti. „Ovdje ne govorimo o prolaznim radostima, niti o prepuštanju načinima bijega od stvarnosti ili konzumerističkoj zabavi. Govorimo o većoj radosti koja prati i podržava naše živote, čak i u mračnim ili bolnim trenucima. Ovo je dar koji dolazi od Boga. To je radost srca zahvaćenog Evanđeljem. To je spoznaja da na našem dugom putu nismo sami i da nam je, čak i u situacijama siromaštva, grijeha i nevolje, Bog blizu. On brine o nama i neće dopustiti da smrt ima posljednju riječ“, istaknuo je.

Milosrđe je treća važna poruka koju je Belgijcima uputio papa Franjo. Bog nam nikada ne ukraćuje svoju ljubav. „To se ponekad može činiti nepravednim, kada smo suočeni s iskustvom zla. Mi primjenjujemo zemaljsku pravdu koja kaže: Tko čini zlo, mora platiti. Ipak, Božja je pravda veća: oni koji su pogriješili pozvani su ispraviti svoje nepravde. Ali njima je potrebna Božja milosrdna ljubav da bi izliječila njihova srca. Bog oprašta sve i Bog oprašta uvijek. Svojim milosrđem Bog opravdava nas; On nas opravdava dajući nam novo srce, i novi život“, rekao je Sveti Otac.