Istina je prava novost.

Nadbiskup Vukšić predslavio euharistiju u Prozoru na 58. Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija u BiH

Predsjednik Vijeća za sredstva društvenog priopćivanja BK BiH vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić predslavio je u nedjelju 29. rujna 2024. euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Presvetog Srca Isusova u Prozoru, na 58. Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija u Bosni i Hercegovini, izvijestila je KTA.

Koncelebrirali su domaći župnik mons. Marko Tomić, mons. Ante Meštrović, tajnik BK BiH vlč. Bojan Ivešić, nadbiskupovi tajnik vlč. Marin Babić te župni vikar vlč. Ivan Mijač.

Riječi pozdrava okupljenima i zahvalu za prisutnost nadbiskupa Vukšića uputio je mons. Tomić.

Nadbiskup Vukšić je u homiliji naglasio važnost komunikacije u Crkvi. „Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija nastao je na izravan prijedlog i zahtjev Drugoga vatikanskog sabora i održava se već 58 godina zaredom. Taj dan služi jačanju mnogostrukog apostolata Crkve u službi evangelizacije putem medija. Crkva je zajednica poslana da komunicira. Komunikacija evanđelja drugima nije samo Božja volja, već je to bitan dio djelovanja Crkve“, istaknuo je.

Naglasio je važnost korištenja svih sredstava komunikacije – ne samo modernih medija, već i tradicionalnih oblika, poput svjedočenja života, propovijedanja, sakramenata i osobnih kontakata. „Crkva komunicira prvenstveno svjedočanstvom života, propovijedanjem, službom Riječi i pučkom pobožnošću. Isusova komunikacija s različitim slojevima društva primjer je koji Crkva treba slijediti. Razvoj sustava takozvane umjetne inteligencije radikalno mijenja informacije i komunikaciju, a time i neke od temelja građanskoga suživota. Papa je pozvao na mudrost srca kao ključ za razumijevanje i vođenje ovih promjena u korist čovječanstva“, poručio je mons. Vukšić.

Nadbiskup je izrazio nadu da će medijski djelatnici, potaknuti vjerom i etičkim načelima, doprinijeti širenju istine i promicanju mira. „Preporučujemo u Božji blagoslov živote i plemenita nastojanja djelatnika u sredstvima društvenih komunikacija da, promičući istinu i opće dobro, doprinesu širenju Božje poruke i stvaranju zajedništva“, zaključio je.

Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor pod vodstvom sestre Anđeline Perić i uz orguljsku pratnju gđe. Ane Topić.