Istina je prava novost.

Predstavljena knjiga „Ljubav i mir“ fra Ljubomira Šimunovića

Predstavljanje knjige „Ljubav i mir“ fra Ljubomira Šimunovića održano je u petak 27. rujna 2024. u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske u Londonu.

Uz domaćina, privremenoga otpravnika poslova Veleposlanstva Republike Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske Davora Ljubanovića, o knjizi su govorili predstavljači Stjepan Lice, prof. dr. Ivica Žižić i autor fra Ljubomir Šimunović, voditelj Hrvatske katoličke misije London i delegat Hrvatske inozemne pastve za Zapadnu Europu. Ulomke iz knjige „Ljubav i mir“ čitala je Ružica Lice, a zbor Hrvatske katoličke misije London, koji vodi prof. Terezija Štimec, otpjevao je nekoliko prigodnih pjesama.

Nazočnima su se obratili tajnik Apostolske nuncijature u Velikoj Britaniji mons. Ante Vidović i vlč. John Scott iz Westminsterske katedrale.

Otpravnik Ljubanović sa zahvalnošću je govorio o suradnji Veleposlanstva i Misije. Izrazio je svoje zadovoljstvo zbog tiskanja fra Ljubomirove knjige, koja je „vrijedni doprinos duhovnoj misli i promociji hrvatskog jezika u Ujedinjenoj Kraljevini“.

Stjepan Lice istaknuo je da su „stranice knjige natopljene povjerenjem u životnost Evanđelja. Fra Ljubomir Šimunović vjeruje – vjeruje bez uzmaka – da čovjeku nije moguće Evanđelje uzeti u ruke, čitati ga, slušati, a da se ne pokrene, a da ne pođe ususret dobroti, a da evanđeoskim putevima ne proslijedi čvršća koraka. Fra Ljubomir Šimunović svoje meditacije običava završiti blagoslovnom željom – ili bi točnije bilo reći: čežnjom, nadom – u koju je utkana molitva za njezino ispunjenje. Jezgrovitosti meditacija sabranih u knjizi pridodaje se rječitost slika kao svojevrsnih meditacija koje se iščitavaju u skladu s osobitosti svoje duše. Ova knjiga meditacija usustavljena je slijedom liturgijskih godina, slijedom nedjelja i blagdana. No, ne bi bilo dobro te meditacije iščitavati samo prigodno. Svaka od njih nosi poruku svakomu našem danu“, poručio je. Dodao je da je to knjiga „koja govori o čežnji za domovinom: za ishodištem naše duše i našega tijela, za duhovnom i materijalnom domovinom. Za puninom susreta s ljudskim i božanskim, kako bismo živjeli ukorijenjeni i u zemaljsko i u nebesko.“

Prof. dr. Žižić rekao je da je „knjiga jedinstvena zbirka razmišljanja o nedjeljnim i blagdanskim slavljima, o životu koji je pružio svoje ruke u liturgiju Crkve i o životu koji je pružio svoju snagu u tkivo, dušu i srce čovjeka, Hrvata u velikome Londonu, u gradu nadanja, brzine i nepresušne sjete. Misli su to izrasle iz trvenja života izložena neizvjesnosti, čežnji, radosti zajedništva, snazi pjesme londonske hrvatske zajednice, zajednice nade i osmijeha, susreta i zagrljaja kojoj fra Ljubomir predsjeda godinama vodeći sebe i nju u njedra otajstva čudesne Božje ljubavi i providnosti. Njegove misli ispisane trpkim i radosnim životom, olovkom križa i uskrsne nade, u sebi najprije nose vapaj za spasenjem, za onim cjelovitim i vječnim što čovjeku ranjenom samoćom na prepunim londonskim ulicama velikih želja, glamura i obećanja, nose tihu utjehu i sigurnost da je u malenosti moguće naći sve, kao i u rečenicama kratkim, ali dubokim, sažetim u formi, ali širokim u značenju, odmjerenim i istinitim, ozarenim bistrim duhom Evanđelja“, kazao je dodavši da riječi te knjige „žele biti mjesto duboka povjerenja, spokoja nadanja. Žele biti gesta ljubavi i mira prema neutješnima, koje u imenu fra Ljubomira nije samo slovo, već otajna, snažna blizina propovjednika, redovnika, svećenika koji godinama strpljivo i vjerno Gospodina donosi ljudima Londona, svega svijeta i svega stvorenja.“

Fra Ljubomir uputio je riječi zahvale svima koji su pripomogli ostvarenju knjige „Ljubav i mir“, koja donosi poticajne misli uz nedjeljna evanđelja, istaknuvši podupiratelja Miljenka Borščaka, pisca predgovora Stjepana Lice, recenzenta prof. dr. Ivicu Žižića, autora naslovnice arh. Vikora Vrečka, autora prijeloma Silvija Družeića, lektoricu Ljiljanu Bilbija i korektora dr. sc. Anđelka Mihanovića. Tekstovi prikupljeni u knjizi nastali su tijekom pastoralnog služenja zajednici hrvatskih katolika u Londonu. Godinama su objavljivani u „Pastoralnom listiću“. Svjesno je izabrana kraća forma i nastojanje da „riječima bude tijesno, a smislu široko. Zapis su u vremenu i trag nastojanja služenja suvremenicima“, poručio je autor. Riječi prate fra Ljubomirove fotografije različitih susreta.