Istina je prava novost.

Kamp „Kateheza u prirodi“ održan u Ivanovcima

Kamp „Kateheza u prirodi“ za učenice i učenike osmih razreda održan je od petka, 27. rujna do nedjelje, 29. rujna 2024. u Svetištu Majke Triput Divne u Ivanovcima kod Valpova, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Kamp je organizirao Katehetski ured Đakovačko-osječke nadbiskupije u suradnji s vjeroučiteljima koji su doveli svoje učenike, ali i suradnicima koji su darovali svoje vrijeme i talente: bračni par Višnja i Davor Šamadan, vjeroučitelji Dragana Vidić i Slaven Školka, animator Ivan Vuković te redovnice Milosrdnih sestara Svetoga Križa iz Đakova.

Sudjelovali su učenici Osnovne škole Josipa Kozarca u Vinkovcima s vjeroučiteljicom Nikolinom Nedeljković, mladi Župe Uzvišenja Svetog Križa u Osijeku, učenici Osnovne škole Augusta Šenoe u Gundincima s vjeroučiteljem Danijelom Šokićem, domaći učenici Osnovne škole u Ladimirevcima te učenici Područne škole u Ivanovcima s prof. Anom Srakić.

Kamp je započeo u petak poslijepodne molitvom, upoznavanjem, postavljanjem šatora, a zatim natjecateljskim igrama koje su vodile s. Antonija Barišić Jaman i s. Marijana Šuća, a kasnije im se pridružila i s. Samuela Župarić. Sestre su predstavile život u samostanu i svjedočile o svom redovničkom pozivu. Svoje dojmove sudionici kampa podijelili su uz logorsku vatru te završili dan klanjanjem pred Presvetim u kapelici Svetišta koje su predvodile časne sestre, uz pjevanje i sviranje koje je predvodio bračni par Višnja i Davor Šamadan.

Drugoga dana kampa, sudionici su se pridružili XIV. Susretu mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije u Valpovu. Prijevoz je organizirao župnik u Bizovcu, vlč. Mate Matasović. Večer kampa protekla je uz pjesmu „Hej budi svet“ i iznošenje dojmova sa susreta mladih, gdje su učenici posebno istaknuli svjedočanstva mladića iz zajednice Cenacolo, zatim radionicu koju su pripremili Višnja i Davor Šamadan te svjedočanstvo poziva i sazrijevanja u vjeri vjeroučitelja Davora. Učenici su pisali poruke mira za današnji svijet pun nemira i ratova, stavili ih u boce, koje su sutradan bačene u Dravu, s nadom da će možda doploviti i do Crnog mora.

Zadnjega dana kampa sudionici su sudjelovali na misi u filijalnoj crkvi u Ivanovcima koju je predvodio župnik Robert Almaši. Pjevanje i sviranje na misi predvodili su tzv. kamperi „Kateheze u prirodi“. Misom je trodnevni kamp završen, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.