Istina je prava novost.

Biskup Štumpf predslavio misu na spomendan sv. Jeronima u Štrigovi

Svečano euharistijsko slavlje na spomendan sv. Jeronima u istoimenoj crkvi Župe sv. Marije Magdalene u Štrigovi, u ponedjeljak 30. rujna 2024., predslavio je biskup Murske Sobote Peter Štumpf.

Koncelebrirali su štrigovski župnik Kristijan Kuhar, svećenici štrigovskog dekanata na čelu s dekanom preč. Ivanom Hercegom te svećenici iz Međimurja, Podravine i Slavonije.

Uvodeći u slavlje mons. Štumpf je izrazio radost jer je pozvan predslaviti misu prvi put u crkvi posvećenoj sv. Jeronimu u Štrigovi. Pozdravio je i nazočne predstavnike civilnih vlasti te okupljenu vjerničku zajednicu.

„Slavimo svetkovinu sveca koji se zaljubio u mudrost. Sv. Jeronim je mnogo putovao i hodočastio jer je neprestano tragao za Bogom. Njegov karakter na hodočašću nije mu bio od najveće pomoći, a prepirka s drugim mudrim ljudima stvarala mu je neugodnosti. Povukao se u Betlehem gdje je živo u blizini mjesta Kristova rođenja. Njegov težak karakter prisilio ga je na život u askezi i pustinjaštvu. Znao je da je da bez odricanja od sebe, neće moći živjeti za Boga“, rekao je biskup.

„Mudrost uređuje odnos između ljubavi i istine i jedan je od sedam darova Duha Svetoga. Velika je vrlina i dragocjenija je od zlata i srebra. Mudrost dolazi među nas kao anđeo koji nam priopćuje sve što je potrebno da bismo mogli ostati u savezu ljubavi s Bogom. Božju mudrost možemo spoznati u sv. Pismu jer prijatelj Sv. Pisma je i Božji je prijatelj, a samim time i prijatelj mudrosti“, naglasio je.

„Sv. Jeronim obvezao se konkretno živjeti Božju riječ koju je tumačio u svojim spisima. I to ga je učinilo svecem! Siguran sam da danas ima većih poznavatelja Svetog pisma u Crkvi, pa i izvan nje, od sv. Jeronima, ali oni nisu sveci. Oni su, naime, samo stručnjaci koji Božju riječ ne žive konkretno. Imaju znanje o Sv. pismu, ali ne i mudrost iz Sv. Pisma. I na tu opasnost upozorava sv. Pavao svog učenika Timoteja koji je poznavao Sv. Pismo od djetinjstva. Kako bi zaštitio Timoteja od pukog tehničkog znanja o Sv. Pismu, Pavao ga potiče da ga koristi za poučavanje, opomenu i pouku o pravednosti. Tada će biti spreman na svako dobro djelo. Timotej se držao Pavlove upute pa je i on u mudrosti postigao svetost“, poručio je mons. Štumpf.

Osvrnuo se na činjenicu kako je Sv. pismo danas prisutno i u digitalnom obliku i svima je dostupno, ali da je jezik sv. Pisma mnogima stran i uzvišene riječi prolaze pored ušiju i srca. „Ako Krist nije među nama, proučavanje Svetog Pisma je uzaludno“, naglasio je te podijelio iskustvo iz dana kad je služio u vojsci u kojoj je upoznao vrsnog poznavatelja Svetog Pisma, a koji je bio nevjernik.

Poručio je da se vjernici danas nalaze u turbulentnom vremenu i teško pronalaze unutarnji mir. „Mislimo da sve možemo sami riješiti, sve više su nam u glavi crne misli. A gdje držimo Sv. Pismo u kući? Čitamo li ga svaki dan? Sveto pismo mi pomaže da postanem Božji čovjek, spreman na svako dobro djelo, koji će u vječni život ponijeti mnoge dragocjenosti. Sv. Jeronime, zapali u nama oganj ljubavi prema Sv. Pismu, da budemo dostojni Božje mudrosti, a jednoga dana s tobom blagotvorne vječnosti s Bogom!“, zaključio je biskup.

Na kraju misnog slavlja vlč. Kuhar je zahvalio svima koji su sudjelovali i podržali Dane sv. Jeronima koji su se održali šestu godinu zaredom. „Po Danima sv. Jeronima Štrigova postaje dom sv. Jeronima i dom vina, mjesta na granici koja ne razdvaja, nego predstavlja most prema drugim krajevima Hrvatske i susjedne Slovenije“ rekao je te zahvalio svim dobročiniteljima i pokroviteljima poimence, posebice Općini Štrigova, Turističkoj zajednici Općine Štrigove, Matici Hrvatskoj s ogrankom u Čakovcu, ŽVS Stridone, Varaždinskoj biskupiji na čelu s biskupom Radošem, Međimurskoj županiji na čelu sa županom Posavcem te najbližim župnim suradnicima. Pozdravio je i zahvalio predstavnicima civilnih vlasti iz Slovenije, kao i nekim Udrugama.

Na samom kraju zahvalu je uputio i biskupu Štumpfu na dolasku i upućenoj pastirskoj riječi. „Nakon dugo vremena, ako ne i prvi put, misu proštenja sv. Jeronima predvodio je biskup iz Slovenije. S Vama smo danas spojili dva katolička naroda kojima politička i državna granica nisu problem koji nas razdvaja jer mi katolici ne poznajemo granice. Molit ćemo da Vas u pastirskoj službi prati zagovor naše fare sina sv. Jeronima“, poručio je vlč. Kuhar. U znak zahvale, dar je biskupu Štumpfu uime župne zajednice uručila vjeroučiteljica Rahela Mikec.