Istina je prava novost.

Rijeka: Na Podvežici proslavljena župna svetkovina sv. Male Terezije

Vjernici Župe sv. Terezije od Djeteta Isusa na Podvežici u Rijeci proslavili su u utorak 1. listopada 2024. svog župnog patrona.

Euharistijsko slavlje predslavio je porečki i pulski biskup Ivan Štironja. Koncelebrirali su rektor katedrale sv. Vida don Marko Pavlinović, Ivan Stošić, župnik Župe sv. Ane sa susjedne Gornje Vežice Nikica Jurić,  župnik Župe Blažene Djevice Marije Žalosne u Mrkoplju i nekadašnji kapelan na Podvežici Ante Zovko, župnik Župe Presvetog Trojstva u Otočcu, također nekadašnji kapelan Ante Luketić te gvardijan trsatskog svetišta Krunoslav Kocijan,  Mato Berišić, Nikola Uravić, Mario Frlan, Siniša Vujičić, Danijel Dragičević i Petar Filipović.

Misno slavlje počelo je blagoslovom ruža i procesijom oko župne crkve uz pjevanje himne župe.

Biskup Štironja je u homiliji naglasio da ga raduje vidjeti veliki broj djece i mladih okupljenih na misi. Rekao je da molitva sv. Male Terezije može biti uzor vjernicima te izdvojio pobožnost krunice. Tumačeći navještena čitanja, istaknuo je da Bog tješi, krijepi i osnažuje Crkvu preko sakramenata. Poručio je da vjernici trebaju moliti za mir, posebno za narode koji ratuju te poput sv. Terezije upoznati i zavoljeti Isusa jer je to smisao života. „Nastojmo zato biti ponizni. Sveta Mala Terezija svjedoči da Boga ne zanima veličina naših djela nego ljubav. Nasljedujmo ju, stoga, da nam bude zagovornicom i zaštitnicom“, zaključio je mons. Štironja.

Pri završetku slavlja, bračni par Božena i Franjo Galović uručili su biskupu dar te mu poželjeli Božji blagoslov. Župnik je okupljenima zahvalio na udioništvu u slavlju, a posebno mladomisnicima zajednice „Omnia Deo“, koji su biskupu darovali sliku sv. Male Terezije.

Biskup Štironja je na završetku slavlja posebno blagoslovio djecu, nakon čega je uslijedilo čašćenje relikvije sv. Terezije od Djeteta Isusa.