Istina je prava novost.

Svetkovina Gospe Ružarice proslavljena u Malom Prologu

Vjernici Maloga Prologa proslavili su u nedjelju 6. listopada 2024. svetkovinu Blažene Djevice Marije od Krunice, zaštitnice mjesta.

Misu proslave zaštitnice, tradicionalno na prvu nedjelju u listopadu, predslavio je župnik Župe sv. Nikole (Otrić-Struge) don Stanko Kačunić.

U homiliji je don Stanko govorio o Kristovom utjelovljenju, naglasivši da se ono dogodilo iz Božje ljubavi i u točno određenom trenutku u povijesti. Rekao je da, ako je Bog odabrao točno određeni trenutak, to znači da je svaki čovjek potreban baš u onom vremenu u kojem živi. „Ako po uzoru na Mariju prihvaćamo svoju stvarnost, možemo biti silan blagoslov Crkvi. Bog tada može učiniti svoje, može se proslaviti i može spašavati i druge po nama, jer On djelo spasenja nastavlja i dalje“, istaknuo je.

Tumačio je zašto vjernici mole Anđeo Gospodnji. „To nije naklapanje, ponavljanjem i besmislica!  Moleći na taj način lansirano našu molitvu do Presvetoga Trojstva, a u središtu te molitve, nalazi se Ime nad svakim  imenom – ime Isusa Krista, pred kojim strepi zlo, pred kojim se anđeli klanjaju. Na taj način naš život ide svome ispunjenju po uzoru na Blaženu Djevicu“, poručio je.

„Pozvani  smo, upravo po toj molitvi rasti i uzdizati se, ali i moliti za sve. Na poseban način za one koji su daleko, a svi smo mi na svoj način daleko i udaljujemo se na žalost poradi grijeha koje činimo. Poradi teških grijeha u koje padamo nastaje silan procjep između nas i onog što je Božje, ali milosrđe daje to nadići. Stoga tražimo milosrđe, mir u Gospodinu i tražimo zagovor naše Majke, nek’ nam ponavljanje te spasonosne molitve – Zdravo milosti puna, bude na naš preobražaj, za proslavu Boga u životu svakog od nas“, zaključio je.