Istina je prava novost.

Mons. Marko Medo za HKR: Više nego sebe, želim donijeti Isusa Krista

Imenovani gospićko-senjski biskup Marko Medo u prvom intervjuu nakon imenovanja 7. listopada 2024. za Hrvatski katolički radio istaknuo je da u duhu jednostavnosti i poniznosti, prihvaćajući sve iz Božje ruke, želi nastaviti svoje poslanje u povjerenoj mu biskupiji.

Govoreći o biskupskom imenovanju, rekao je da je iznenađen te da je to čisti Božji dar, nikako ne njegovo umijeće ili zasluga. „Ono što mogu reći je da poznajem puno više svećenika i redovnika koji su mogli biti bolji biskupi Gospićko-senjske biskupije“, poručio je dodavši da u središtu svake službe mora biti Isusov križ. „Ukoliko se odmaknem od Kristovog križa, nijedna patnja nema smisla. Upravo to želim tako gledati − ne da bude neka čast, nego služba u kojoj moram biti još ponizniji, skromniji i zauzetiji za Božji narod kako bi upravo u mom primjeru života i djelovanju vidjeli svoga pastira“, naglasio je.

Osvrćući se na dosadašnje službe u Vojnom ordinarijatu u RH, rekao je da su mu dale određenu širinu glede Ministarstva obrane, dušobrižništva, mirovnih misija i međunarodnih konferencija.

Mons. Medo kazao je da u Gospićko-senjsku biskupiju dolazi otvorena srca te da, više nego sebe, želi donijeti Isusa Krista. „Ništa to ne mogu obećati, osim što ću se truditi ostati ponizan, skroman i jednostavan. Otvorit ću vrata srca i kuće prema svakome. To je ono što obećavam“, istaknuo je dodavši da će nastojati iz svake situacije nešto naučiti.

Razmišljajući o biskupskom geslu, poručio je da će biti geslo koje će govoriti o pouzdanju u Boga i njegovoj providnosti koje ga je vodilo kroz život.

Imenovani gospićko-senjski biskup kazao je da u Gospić ide s krunicom te da ujutro prvo stavi krunicu u džep, a tijekom dana ju izmoli jednom ili više puta. Prisjetio se djetinjstva kada su, kao obitelj, svake večeri molili krunicu, rekavši da mu je ponekad bilo teško, ali je kasnije shvatio važnost te molitve.

Prisjećajući se dana kada je bio u franjevačkom redu, mons. Medo poručio je da je u srcu i duši i dalje franjevac. „I ovih dana sam, baš na blagdan sv. Franje, rekao da on ostaje trajna inspiracija svakom čovjeku, ne samo katolicima i franjevcima, nego svima“, naglasio je dodajući da je sv. Franjo jedan čovjek koji je „pokrenuo“ cijeli svijet.