Istina je prava novost.

Proslava svetkovine Blažene Djevice Marije od Krunice u Vođincima

Svetkovina Blažene Djevice Marije od Krunice proslavljena je u ponedjeljak, 7. listopada 2024. u Župi Kraljice Svete Krunice u Vođincima.  

Vjernici u Vođincima pripravljali su se za župnu svetkovinu trodnevnom duhovnom pripravom – od petka, 4. do nedjelje 6. listopada. Prvoga dana trodnevnice, na spomendan sv. Franje, večernje misno slavlje predvodio je župni vikar u Župi sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima vlč. Antonio Pekić.

Nakon večernje mise započelo je euharistijsko klanjanje. Vjernici su se cijelu noć, po interesnim skupinama ili pojedinačno, iz sata u sat izmjenjivali u molitvi i pjesmi pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Drugi dan trodnevnice započeo je molitvom krunice nakon koje je uslijedila misa. Misu je predvodio fra Igor Horvat, OFMConv. Poslije večernje mise počelo je euharistijsko klanjanje koje je predvodio domaći župnik Ante Šiško, a na kojem je pjevao zbor „Glas Srca“.

Treću večer duhovne priprave misno slavlje predvodio je župnik Ante Šiško. Župljani su se, nakon mise, zajedno sa župnikom, uputili u procesiji s Marijinim likom po centru Vođinaca.

Središnje misno slavlje na svetkovinu predvodio je rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente.

Mons. Sente pojasnio je u homiliji ulogu Majke Božje u životu Crkve i vjernika. „Današnjim blagdanom slavimo povijesnu pobjedu – u bitki kod Lepanta kršćanska je vojska pobijedila muslimanske osvajače. Ta je bitka izvojevana upravo zagovorom naše Majke kojoj su se vjernici utjecali molitvom krunice na poziv pape Pia V.“, kazao je.

Tumačeći evanđeoski odlomak, koji je toga dana naviješten na misi, mons. Sente istaknuo je važnost dijaloga između Boga i čovjeka. „Marija se upušta u dijalog s Bogom, ne odbacuje ga, nego prihvaća i stavlja mu se u službu. Vjernicima Bog daje mnoge alate kojima mogu uspostaviti odnos s njim od molitve, sakramentalnog života do same Božje Riječi. Bog želi uspostaviti odnos s nama, daje nam sve te mogućnosti, a mi ih počesto ne prepoznajemo. Marija je prepoznala Boga, uspostavila dijalog s njim izgovarajući poznate riječi: ‘Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!’ Marija je najveća od svih žena, po njoj možemo doći do Gospodina, a nema ljepšeg dijaloga s Marijom nego što je molitva krunice“, rekao je propovjednik.

Zaključio je homiliju svjedočanstvima hodočasnika u Karlovac koji su iskusili zagovor sv. Josipa, stavljajući svoje potrebe, ne samo pod zagovor sv. Josipa, već i Blažene Djevice Marije.

Po završetku središnjeg misnog slavlja okupljenima se obratio te zahvalio na dolasku župnik Šiško. Prije završnog blagoslova molitelji dva molitvena vjenčića Prečistog srca Josipova iz Vođinaca uručili su mons. Senteu prigodne poklone.