Istina je prava novost.

Proslavljena 25. obljetnica postojanja Župe bl. Alojzija Stepinca na Trnjanskoj Savici u Zagrebu

Pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško predslavio je u nedjelju 6. listopada misno slavlje povodom župne svetkovine i 25. obljetnice postojanja Župe bl. Alojzija Stepinca na Trnjanskoj Savici u Zagrebu, izvijestili su iz Župe.

Biskup Šaško misu je predslavio u zajedništvu s bivšim i sadašnjim župnicima i te župnicima susjednih župa. Na početku mise, domaći župnik vlč. Antun Vukmanić pozdravio je okupljene svećenike i vjernike. Podsjetio je prisutne na 25 godina postojanja Župe te na sve ono što su župljani prošli i prolaze jer nemaju vlastiti sakralni i pastoralni prostor. Zahvalio je ravnatelju Osnovne škole Jure Kaštelana na mogućnosti da se već toliko godina u školskom predvorju slavi nedjeljna misa.

U homiliji je biskup Šaško podsjetio prisutne da „ne polazimo od onoga što nemamo nego od onoga što nam je darovano“. Biskup je nadodao da „ ako gledamo život i mučeništvo bl. Alojzija, lako ćemo prepoznati da se i on, naviještajući i svjedočeći Evanđelje, vraćao na početak koji je svojim utjelovljenjem, svojom smrću na križu i uskrsnućem obnovio naš brat i Gospodin Isus Krist“.

Biskup se osvrnuo na činjenicu da Župa još uvijek nema svoju župnu crkvu. „Možda je, zbog činjenice da nemate građevinu, vaša župa poznata diljem Domovine, ali to je polazište u svjetlu onoga što nemamo“.  Napomenuo je da trebaju poći od toga što imaju i biti zahvalni. „Gledajući vas danas u ovom većem prostoru nego što je bio, uistinu možemo reći: Hvala, Gospodine! Ovdje na Trnjanskoj Savici žive vjernici, katolici, dobri ljudi koji svjedoče svoju vjeru u Isusa Krista i svoju ljubav prema bližnjima, a što sve imamo je zadivljujuće, kao što je to na početku naveo i župnik. Ovdje se živi sakramentalnim životom, ovdje se djecu uči živjeti, djelovati, poštovati roditelje, ljubiti, ovdje su molitvene skupine, Obiteljska zajednica, Biblijska zajednica, zajednica mladih, župna vijeća i Caritas, ministranti, čitači i pjevači, briga za starije i bolesne“, istaknuo je, među ostalim, biskup Šaško.

Misno slavlje animirao je Mješoviti zbor župe, a na misi su sudjelovali i članovi Kluba veterana 148. brigade Hrvatske vojske, Zagreb-Trnje, koji 6. listopada obilježava  godišnjicu utemeljenja svoje brigade. Na misi su se spomenuli 16 poginulih članova trnjanske brigade.

Poslije mise, druženje je nastavljeno uz okrepu u dvorištu Osnovne škole Jure Kaštelana. Tijekom devetnice ususret proslavi župne svetkovine prikupila su se sredstva u iznosu od 1850 eura koje je Župa donirala Kući za zbrinjavanje djece i odraslih osoba s tjelesnim i mentalnim oštećenjem „Bl. Alojzije Stepinac“ u Brezovici o 30. godišnjici njihovoga djelovanja, izvijestili su iz Župe.