Istina je prava novost.

Proslavljena svetkovina Gospe od Krunice u Svetištu Gospe Ratačke

U Svetištu Gospe Ratačke u Sutomoru svečano je u nedjelju 6. listopada proslavljena svetkovina Blažene Djevice Marije od Krunice. Misno slavlje predslavio je upravitelj Svetišta don Dejan Turza, izvijestili su iz Svetišta.

Don Dejan je u propovijedi naglasio da oživljavanje toga svetog mjesta ne znači samo revitalizaciju prostora za molitvu, već obnovu njegove primarne svrhe – da iznova postane duhovni izvor, kvasac koji će nadahnjivati i duhovno obogaćivati cijelu zajednicu. „Naša nakana je da kroz obnovu marijanskog svetišta vjernici budu vođeni prema dubljem odnosu s Kristom, a po njemu i prema Ocu. Blažena Djevica Marija mnogima je izvor utjehe, jer pomaže iscijeliti duhovne rane, podiže posrnule i daje snagu za zrelo življenje vjere u zajedništvu s Isusom Kristom, Duhom Svetim i Bogom Ocem”, istaknuo je upravitelj svetišta.

Tijekom svečanosti, vjernici su se prisjetili bitke kod Lepanta 7. listopada 1571., kada je papa Pio V. pozvao kršćansku Europu na molitvu krunice, tražeći zagovor Blažene Djevice. Kao sjećanje na taj događaj ustanovljen je blagdan Gospe od Pobjede, kasnije preimenovan u blagdan Kraljice Svete Krunice. Na kraju svečanosti, podržana je i molitvena inicijativa da se u Svetištu Gospe Ratačke krunica moli svake prve subote u mjesecu, kao sredstvo poticanja zajedništva i duhovne obnove među vjernicima.

Inače, Opatija sv. Marije Ratačke, smještena između Bara i Sutomora, nekada je bila značajno benediktinsko središte, diplomatsko ishodište i hodočasnička destinacija. Ovim događajem, zajedno s proslavom sv. Mihaela arkanđela 29. rujna, zaštitnika nekadašnje crkve u svetištu, nastavljena je inicijativa „Obnovimo svetište Gospe Ratačke“, izvijestili su iz Svetišta.