Istina je prava novost.

Održan prvi susret Čelebićana u Sesvetskim Selima

U subotu, 5. listopada 2024., u župi svetog Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima, održano je prvo okupljanje Čelebićana, novoosnovane Zavičajne udruge Čelebić u Zagrebu, a misno slavlje predvodio je mons. Marko Medo, novoimenovani biskup gospićko-senjski.

Susret, nazvan „1. Čelebićka noć“, započeo je svečanom svetom misom koju je predvodio mons. Marko Medo, a na njoj se okupilo više od 250 Čelebićana i prijatelja. Cilj okupljanja bio je očuvanje tradicije i običaja, povezivanje ljudi i podupiranje razvoja sela Čelebić, koje se suočava s izazovima depopulacije, istaknuo je predsjednik udruge Drago Rimac.

U svojoj propovijedi mons. Medo govorio je o važnosti očuvanja vjerskih i obiteljskih vrijednosti koje su mnogi Čelebićani ponijeli iz zavičaja. Propovijed je bila usmjerena na snagu vjere u trenucima kušnje, na što je podsjetio primjerom Joba, čija je vjernost Bogu ostala postojana unatoč svim iskušenjima kroz koja je prošao.

„Job je bio vjeran Bogu, predavao mu se u potpunosti, čak i kada mu je život postao težak i kada je izgubio gotovo sve,“ rekao je mons. Medo. Takva postojanost, istaknuo je, nadahnjuje današnje naraštaje da ostanu usmjereni na vjeru, osobito u svijetu koji nudi mnoge izazove i kušnje.

Mons. Medo pozvao je okupljene Čelebićane da se, unatoč životu u velegradu, vrate molitvi, zajedništvu i kršćanskim vrijednostima, koje su ih kao djecu oblikovale i usmjerile. Prisjetio se svojih djetinjih dana, kada se krunica svakodnevno molila u obitelji, i poručio kako upravo molitva i vjera postaju oslonac u životnim nedaćama. „Krunica je simbol ustrajnosti i vjernosti, koji nas drži blizu Bogu. U obiteljima koje se okupljaju u molitvi krije se snaga koju ne smijemo zaboraviti,“ kazao je mons. Medo, istaknuvši kako bi bilo dobro da krunica ponovno zauzme važno mjesto u obiteljima Čelebićana.

Govoreći o zajedništvu, mons. Medo naglasio je da jedino udruženi u vjeri i tradiciji mogu postići velike stvari i očuvati svoj identitet. „Pojedinac može nešto malo, ali zajedništvo ima moć ostvariti mnogo više,“ naglasio je, podsjetivši prisutne na važnost ustrajanja u kršćanskim vrednotama i solidarnosti. Mons. Medo upozorio je i na opasnost podjela i razdora, istaknuvši kako su upravo zajedništvo i ljubav temeljne vrline koje vode u smjeru dobra.

Na kraju propovijedi, mons. Medo uputio je molitvu za Čelebićane, moleći da ostanu povezani u vjeri i vjernosti svojim korijenima, te poručio kako je važno očuvati ono što su njihovi preci s tolikom predanošću stvarali i sačuvali. „Ukoliko je naš život utemeljen na Bogu, nemamo razloga za strah, bez obzira na izazove koji nam dolaze,“ zaključio je mons. Medo, pozivajući sve prisutne da nastave živjeti u skladu s vrijednostima koje ih vode i podržavaju.

Na kraju mise, udruga „Čelebić Zagreb“ zahvalila se domaćinu, župniku dr. Đulianu Trdiću, na
gostoprimstvu i ustupljenom prostoru. Ovaj susret označio je novo poglavlje u zajedništvu Čelebićana, koji su obećali nastaviti očuvati svoje običaje i vjeru, kako bi ostali povezani u svojim korijenima i osnaženi za budućnost.

Izvor: Petar Rimac

FOTO Prvi susret Udruge Čelebić Zagreb