Istina je prava novost.

Katolička škola u Nazaretu proglašena najboljom školom u Izraelu

Izraelsko ministarstvo obrazovanja proglasilo je Školu sestara salvatorijanki (Salvatorian Sisters' School) u Nazaretu najboljom školom u Izraelu, priopćila je redovnička zajednica sestara salvatorijanki, a prenio u srijedu 9. listopada 2024. Kathpress.

Školski centar sestara salvatorijanki u Nazaretu pohađa oko 1.500 učenika. Najveći broj njih pripada različitim kršćanskim zajednicama, a manji broj su muslimani. Nastavni jezici su arapski, hebrejski i engleski.

Škola, osnovana 60-ih godina, dobila je priznanje ne samo zbog kvalitetne izobrazbe, nego i zbog vrijednosti koje se u njoj svakodnevno žive kao i zbog atmosfere koja ondje vlada, priopćila je s. Klara Berchtold, predstavnica škole. Školski program obuhvaća i posebnu ponudu za učenike s posebnim potrebama kao što su smetnje u učenju ili autizam. Time se gotovo u potpunosti izbjegava prekid školovanja.

Učenici potječu iz svih društvenih slojeva, a u slučaju da obitelji nisu u stanju platiti školarinu, u pomoć im pritječu redovnička zajednica i međunarodni podupiratelji. “Kod nas se doživljava i uči otvorenost, uvažavanje i uzajamno poštovanje”, izjavila je s. Klara Berchtold i dodala: “Obrazovanje u duhu potpunog i kršćanskog odgoja je najbolje što možemo dati mladim ljudima za život”. To su, smatra nezaobilazni preduvjeti za mir u Svetoj zemlji.

Nova školska godina u Školi sestara salvatorijanki počela je 2. rujna. Nastava se zasad održava, rekla je s. Klara, ali je i Nazaret u međuvremenu postao cilj raketnih napada. “Noćas je jedna raketa pala neposredno u našem susjedstvu pred bolnicu. Hvala Bogu, pala je izvan zgrade. Tijekom dana bilo je još uzbuna. Samo Bog nas može zaštititi i u to se uzdamo”, ispričala je, pojasnivši kako će škola u slučaju veće opasnosti morati prijeći na nastavu online.
U svijetu djeluje oko 900 sestara salvatorijanki u tridesetak zemalja. Redovničku zajednicu sestara salvatorijanki, koja djeluje uz muški redovnički red salvatorijanaca (Družba božanskoga Spasitelja), osnovao je 1888. Johann Baptist Jordan zajedno s Theresom von Wüllenweber.