Istina je prava novost.

U Požegi održan orguljaški koncert Ivana Bosnara

U nizu Orguljaških večeri u požeškoj Katedrali, solistički koncert održao je u srijedu 9. listopada 2024. hrvatski orguljaš Ivan Bosnar.

Koncert je počeo Bachovom Kromatskom fantazijom i fugom za koju je aranžman napisao Max Reger, a potom se nastavio Fantazijom u f-molu Wolfganga Amadeusa Mozarta. Orguljaš Bosnar je potom izveo Sonatu br. 2 u e-molu njemačkog skladatelja i orguljaša Augusta Gottfrieda Rittera. Nakon nje predstavio se Četvrtom orguljskom simfonijom Louisa Viernea iz koje je izveo stavke „IV. Romance“ i „V. Final“, a koncert je zaključio improvizacijom u vlastitom aranžmanu.

Ivan Bosnar orgulje je počeo učiti u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog gdje je maturirao u razredu prof. Jasne Šumak-Picek. Orgulje je studirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te na Universität für Musik und darstellende Kunst u Grazu. Godine 2015. studij orgulja nastavlja na Eastman School of Music u Rochesteru (New York) u razredu prof. Nathana Laubea te studira improvizaciju u razredu prof. Edoarda Bellottija i prof. Williama Portera, gdje 2017. godine magistrira i 2021. godine doktorira.

Nastupao je na domaćim i stranim festivalima (Požega, Zagreb, Graz, Loretto, Pečuh, Berlin, Pittsburgh, Atlanta, Cedar Rapids). Bio je orguljaš Vojnog ordinarijata gdje je surađivao sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske vojske te klapom „Sveti Juraj“. Za vrijeme studija u Zagrebu bio je orguljaš crkve sv. Petra apostola i crkve Marije Kraljice Apostola u Zaprešiću.

Trenutno djeluje kao orguljaš crkve sv. Marije u Auburnu u New Yorku te kao predavač na „Setnor School of Music“ pri Sveučilištu u Syracuseu (SAD).

Posljednji koncert u nizu Orguljaških večeri u požeškoj Katedrali bit će održan u nedjelju 13. listopada 2024. s početkom u 19:30, a nastupit će njemački orguljaš Martin Sturm koji će se predstaviti vlastitim improvizacijama.