Istina je prava novost.

Održan susret župnika moderatora pastoralnoga praktikuma

U prostorima Bogoslovnoga sjemeništa u Đakovu, 10. listopada 2024. godine, održan je susret župnika moderatora pastoralnoga praktikuma s odgojiteljima i bogoslovima.

Odlazak bogoslova u župe Đakovačko-osječke nadbiskupije, redovita je praksa u Bogoslovnom sjemeništu, a događa se kao dio izravne pastoralne formacije.

Župnici su se po dolasku u Sjemenište, najprije u priručnoj knjižnici susreli s rektorom preč. dr. Stjepanom Radićem, vicerektorom vlč. dr. Davorom Senjanom te duhovnikom vlč. mr. Stjepanom Matezovićem. Nakon rektorovog pozdrava i uvodnog obraćanja, vicerektor je predstavio upute i smjernice koje trebaju pomoći kako bi pastoralno iskustvo bogoslova bilo usklađeno i ucijepljeno u cjeloviti put svećeničke formacije. Potom su svećenici i bogoslovi zajedno izmolili Srednji čas u sjemenišnoj kapeli Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, nakon čega je uslijedio zajednički objed.

Poslije objeda, odgojitelji, župnici i bogoslovi, uputili su se u sjemenišnu aulu gdje je upriličeno upoznavanje i predstavljanje bogoslova i župnika, a na kraju susreta župnici su imali priliku ostati s povjerenim im bogoslovima u neformalnom razgovoru i druženju.

Ove sjemenišne formativne godine, pastoralni će praktikum obavljati 12-orica bogoslova u sljedećim župama: Brodski Varoš, Đakovo 2,  Ivankovo, Josipovac, Osijek 1, Osijek 6, Selci Đakovački, Sibinj, Sikirevci, Slavonski Brod 2, Vinkovci 5 i Vođinci.