Istina je prava novost.

Novi broj Glasa Koncila

Iz tiska je izašao novi broj Glasa Koncila, pripremljen za nedjelju 13. listopada, izvijestili su iz Uredništva.

Na naslovnici i u fokusu novoga broja je molitva za mir koju je 6. listopada pred Marijinom ikonom u papinskoj bazilici sv. Marije Velike predvodio papa Franjo.

Svećenik, pisac romana i komentator u katoličkim i društvenim medijima mr. Branko Cestnik u intervjuu za Glas Koncila govori o pritisku sekularizacije, položaju Crkve i katoličkom glasu u javnom prostoru susjedne Slovenije. „Agenda lijevoliberalnih snaga želi polarizaciju. Slovensko ljevičarstvo nije moderno europsko ljevičarstvo, nego pokret povezan uz staru partijsku strukturu“, upozorava sugovornik. Budući da se Slovenija, kao i Hrvatska, posljednjih godina suočava s pitanjem migracija, svećenik Cestnik u razgovoru je dodao: „Otkriva se dublja povezanost demografije, pobačaja i migracija. U nekom smislu na migracije se može gledati kao na povratak tisuća i tisuća djece koja su bila pobačena, koja nisu imala priliku doći na ovaj svijet jer su ubijena u majčinoj utrobi.“

Župa sv. Petra i Pavla u Mačkovcu, nadomak Čakovca, zajednica je vjernika koja sigurno korača prema budućnosti, otkriva to ovotjedna reportaža. Ondje demografija nije pitanje o kojem se ne govori jer iz godine u godinu župne su statistike ili u blagom porastu ili na „pozitivnoj nuli“. Infrastruktura župe – moderni župni centar, s prostranim dvoranama i igralištem, uz novu župnu crkvu – orijentirana je prema mladima. U župi je od nedavno zaživio i kamp za mlade, koji se ujedno pokazao kao prilika da se u život župe privuku i odrasli.

U razgovoru za Glas Koncila autor nedavno objavljenoga djela „Gentski oltar braće van Eyck“ dr. Daniel Miščin osim hermeneutičkih, teoloških i ontoloških slojeva van Eyckove slike razjasnio je i kako je jedna umjetnina postala žarištem njegova filozofskoga razmatranja.

Novi broj Glasa Koncila donosi i izvještaj s drugoga zasjedanja Biskupske sinode o sinodalnosti te teološko promišljanje o kršćanskim vrijednostima i etičkim načelima koji su lijek da poduzetništvo počne računati na dobro drugoga, izvijestili su iz Uredništva.