Istina je prava novost.

Relikvije sv. Franje Asiškog stigle u Pulu

Relikvije sv. Franje Asiškog stigle su u subotu 12. listopada u samostansku crkvu sv. Franje Asiškog u Puli.

Relikvije su unesene u samostansku crkvu u procesiji u rukama gvardijana fra Đure Hontića. Po unošenju relikvija u crkvu uz pjesmu uz „Od sva se četiri vjetra“, gvardijan fra Đuro je zapjevao prigodni himan. Uslijedila je molitva večernje koju je predvodi fra Mateo Vujčić, a zatim je službeni pratitelj relikvija u Hrvatskoj fra Vladimir Vidović pročitao izvješće brata Ilije o ranama i preminuću serafskoga Siromaška iz Asiza te prigodno pojašnjenje o relikvijama i praksi njihova čašćenja u Crkvi.

Istaknuo je kako se u srebrnom relikvijaru iz 17. stoljeća, koji je za tu prigodu stigao iz svetog Samostana u Asizu, nalazi relikvija I. i II. stupnja. Dvije godine prije smrti, dakle 1224., o blagdanu Uzvišenja sv. Križa, na brdu La Verna, sv. Franjo je primio stigme, rane poput Kristovih, koje je nosio do smrti. Te su rane krvarile te se u relikvijaru nalazi tkanina natopljena njegovom krvlju. Brojnost vjernika koji su dočekali relikviju u raznim mjestima diljem Hrvatske nepobitni su dokaz da je poruka života sv. Franje i dalje aktualna, istaknuo je, među ostalim, fra Vladimir.

Izmoljene su potom Litanije sv. Franje Asiškog te radosna otajstava krunice. Uslijedilo je misno slavlje koje je predvodio generalni vikar Porečke i Pulske biskupije preč. Rikard Lekaj, uz suslavlje više svećenika. Na početku propovijedi, preč. Lekaj je zahvalio na pozivu da predvodi to svečano misno slavlje uz relikvije sv. Franje u tom povijesnom franjevačkom samostanu. Posvijestio je kako je svaka misa milosni trenutak, susret sa živim, uskrslim Kristom, kojeg treba doživjeti kao što je uživao u tom susretu i sveti Franjo Asiški koji je sav svoj život predao Kristu.

„Svi znamo njegov život, njegovu povijest prije i poslije obraćenja. Upravo dok se nalazio u bolesti započinje proces obraćenja kada ulazi u molitvu, kada kroz molitvu proživljava pročišćenje, a na poseban način razmatrajući Božju riječ, njegov život se počinje mijenjati, doživljava preobraženje. I mi smo danas slaveći ovu euharistiju i zahvalni Bogu na ovom milosnom daru ovdje da možemo biti dio ovog događaja u našem gradu, u našoj biskupiji, pozvani da se poput sv. Franje predamo Kristu, da se zaljubimo Gospodina i da živimo s Njim, da Ga slijedimo poput sv. Franje“, istaknuo je.

Govoreći o tome kako je sv. Franjo shvatio nasljedovanje Krista, preč. Lekaj je podsjetio kako je pri kraju života njegovo tijelo bilo obilježeno ranama Isusa Krista. „Te rane su znak ljubavi koju je Bog darovao čovjeku preko svoga Sina Isusa Krista, preko trpljenja, preko križa, preko boli, preko rana koje su krvarile, i te rane je u svome tijelu nosio jedno vrijeme i sv. Franjo, jer je razmatrao Kristovu muku, kroz ove rane iskusio je Božju ljubav. I mi možemo danas dotaknuti ovu krv kao znak Božje ljubavi, ljubavi koju Bog daruje svakome od nas. No mi imamo nešto više od ovog relikvijara i relikvije sv. Franje. Najveći znak Božje ljubavi je upravo ono što mi sada slavimo u svetoj euharistiji u kojoj nam Bog daruje svoga Sina Isusa Krista. Ali, često nismo svjesni ove istine, nismo svjesni da mi imamo tu milost i dar  da možemo u svome tijelu, u svome srcu primiti živoga Krista“, rekao je, među ostalim, propovjednik.

„Molimo za dar vjere, da vjerujemo u Krista uskrsloga koji je živ, koji nam se daruje po sakramentu svete euharistije, koji želi promijeniti naš život, koji nas želi posvetiti da budemo sveti. Sveti Franjo je i danas je aktualan. I danas je prisutan u Crkvi, i danas, nakon 800 godina je magnet  za mnoge mlade, mladiće i djevojke koji slijede njegov primjer i život“, rekao je preč. Lekaj.

Po završetku misnoga slavlja okupljeni vjernici imali su prigodu za osobno štovanje relikvije sv. Franje. Misu je animirala Grupa Oton. U nedjelju 13. listopada relikvijar će se nalaziti u pulskoj Župi sv. Ivana Krstitelja, na misi u 9 te na misi u 11 sati koju će predvoditi porečki i pulski biskup Ivan Štironja.

Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, o 800. obljetnici zadobivanja rana sv. Franje Asiškoga na La Verni, u suradnji sa Svetim samostanom iz Asiza, organizirala je dolazak relikvije rana sv. Franje u Republiku Hrvatsku, u samostane i crkve gdje djeluju franjevci konventualci.