Istina je prava novost.

Slavljena misa zaziva Duha Svetoga za studente i profesore osječkog Sveučilišta

U osječkoj konkatedrali u nedjelju 13. listopada 2024. slavljena je misa zaziva Duha Svetoga za početak nove akademske godine na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Misu je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, a koncelebrirali su dekan đakovačkog KBF-a mons. Ivica Pažin, predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda vlč. Davor Vuković, sveučilišni kapelan vlč. Boris Vulić, studentski kapelan Drago Tukara, vlč. Mario Žigman, vlč. Matej Glavica, p. Boris Jozić i vlč. Marko Obradović.

Nadbiskup Hranić pozdravio je okupljene članove akademske zajednice, rektora sveučilišta prof. dr. sc. Vladu Guberca, sve dekane, prodekane, profesore i profesorice,, okupljene studente, napose brucoše i sve druge okupljene vjernike.

Na početku svoje homilije nadbiskup je pojasnio kako je u „židovstvu bilo normalno da se vječni život postiže obdržavanjem zapovijedi što je zahtjevno, ali nije preteško.“ „Svojim pitanjem mladić iz evanđelja (usp. Mk 10, 17-30) pokazuje da se prema tom kriteriju mogao smatrati dijelom vječnog života, ali on se ipak osjećao nezadovoljnim te je on želio više od tog minimuma i zbog toga ga je Isus zavolio i pozvao da pođe za njim“ zaključio je propovjednik.

Nadbiskup Hranić istaknuo je kako „osobe koje su časne, moralne i poštene lako se zavoli i zato je to bio temelj da Isus pred tog mladića stavi ideale, ideale koje nudi i danas.“ Nadodao je kako se ti ideali „mogu ponuditi samo onima koji se ne zadovoljavaju time da budu osrednji ili malo bolji kršćani, nego žele ostvariti puninu ideala i tako biti istinski radosni i ispunjeni, a mladi ljudi su baš takvi“. Nadbiskup je stoga pozvao i sve okupljene na početku akademske godine da se ne zadovoljavaju biti osrednji studenti zadovoljni s minimalnom ocjenom, nego maksimalno angažirani i izvrsni studenti i profesori, revni i zauzeti svećenici, savjesni i odgovorni radnici kojima se ne može prigovoriti da su neodgovorni ili površni.

Završavajući homiliju nadbiskup je iznio i tri poticajna pitanja koja bi trebalo slijediti u akademskoj godini koja započinje. „Prvo, gdje i u čemu leži moje bogatstvo, što je trenutno ono što mi je vrijedno i do čega mi je stalo? Drugo, što bi mi Isus rekao da trebam činiti kako bi mu ostao vjeran? I posljednje, čega se trebam osloboditi te uz što prionuti kako bi se približio ljudskim i evanđeoskim vrednotama?“

Nakon pričesti uslijedio je svečani himan Duhu Svetomu kao molitva za početak nove akademske godine, a potom je konkatedralni župnik vlč. Glavica pozvao članove sveučilišne zajednice na zajedničko druženje sa svećenicima u župnoj kući.