Istina je prava novost.

Studijski dan o mons. Josipu Uhaču

Proslavljajući 100. godišnjicu rođenja mons. Josipa Uhača, u subotu 19. listopada u Mošćeničkoj Dragi bit će održan Studijski dan. Susret počinje u 10 sati u Zgradi javne namjene u Mošćeničkoj Dragi, a službenom programu prethodit će misa u župnoj crkvi u Brseču 8:30 sati koju će predvoditi riječki nadbiskup Mate Uzinić.

Josip Uhač bio je nuncij i tajnik Kongregacije za evangelizaciju naroda.

Djelovanje Josipa Uhača u službi diplomacije Svete Stolice povezano je s brojnim zemljama na raznim kontinentima u kojima je djelovao. Uhačeva uloga u međunarodnom priznanju Republike Hrvatske još čeka priznanje koje joj pripada s obzirom da je u to vrijeme bio nuncij u Njemačkoj. Njegova veličina ne proizlazi prvenstveno iz visokih službi koje je obnašao, već iz načina na koje ih je vršio.

Na Studijskom danu govoriti će apostolski nuncij u Njemačkoj mons. Nikola Eterović, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić, povjesničar Marko Medved, Miljenko Dorić, Robert Doričić, Anđelko Pedišić te Uhačev rođak Bernard Franković. Bit će pročitano i pismo apostolskog nuncija u Siriji kardinala Maria Zenarija u kojemu iznosi svjedočanstva o svom kolegi.

Detaljan raspored Studijskog dana može se pročitati na poveznici.