Istina je prava novost.

Suhopolje: Proslavljena župna svetkovina sv. Terezije Avilske

Župna svetkovina sv. Terezije Avilske svečano je proslavljena u utorak 15. listopada 2024. misnim slavljem koje je, u župnoj crkvi u Suhopolju, predvodio isusovac o. Ike Mandurić u zajedništvu s vjernicima i svećenicima Virovitičkog dekanata.

O. Mandurić je u homiliji govorio o ulozi sv. Terezije rekavši da je prepoznala duh svijeta u vremenu u kojem je živjela. „Gledajući svijet za koji se ozbiljno zanimala i nastojala ga mijenjati na dobro, da bi ostvarila ono zbog čega je ušla u karmelski samostan, znala je da nije dovoljno prikloniti se većini i da je to neće spasiti i dovesti do smisla i ostvarenja pravoga života. U mističnom viđenju čak je vidjela i vlastito mjesto u paklu ako ne promijeni način svoga prosječnoga života. Pred tim strašnim pitanjem svi se moramo zapitati kako stojimo s pitanjem naše autentičnosti. Shvatila je da mora imati inicijativu, da se mora angažirati oko svoje autentičnosti, uzeti stvar u vlastite ruke, a ne prenositi odgovornost na svoje poglavare, na svoga biskupa ili bilo koga drugog“, poručio je.

Osvrćući se na naviješteni evanđeoski ulomak, rekao je da on govori da nije dovoljno biti na trsu da bi loza donijela roda, jer se neke loze orezuju i bacaju premda su na istom trsu. „Nije dovoljno što smo kršteni pa smo kršćani. Ostvariti svoju svrhu, truditi se, dati od sebe što više mogu, uvijek traži moju zauzetost i angažmana. Danas je možda lakše ostvariti duhovni rast zbog dostupnosti sakramenata i raznih ponuda u Crkvi nego u Terezijino vrijeme, premda su današnje napasti i duh svijeta intenzivniji i opasniji. Potrebno  je po primjeru sv. Terezije prepoznavati što ja mogu učiniti za svoju vjeru,  što na vlastitu inicijativu pokrećem za svoj rast i spasenje i duhovni napredak“, istaknuo je. Propovjednik je potaknuo vjernike da se ne zadovolje samo prosječnim, nego da traže vlastito vrijeme za Boga u molitvi i duhovnom štivu. „Živimo u vremenu kada brojni pojedinci laici u Crkvi svojim zauzetim radom, katehizacijom i životom postaju inspiracija nama svećenicima“, naglasio je.

Rekao je također da je sv. Terezija vrlo pozorno pratila sve ono što se zbiva u svijetu jer ja znala da je taj svijet i njoj povjeren. „Danas se i mene tiče svijet, moja župa, moja Hrvatska, moja zajednica i moj grad i ako ga volim, onda moram pratiti što se to zbiva. Danas u  našem vremenu, dok promatramo i komentiramo zbivanja, često kukamo kako je teško i opasno vrijeme, a zaboravljamo da ono što se događa u našoj Hrvatskoj, da je to i naša stvarnost i treba nas brinuti, za to trebamo moliti. I što se događa oko naših branitelja, našega odnosa prema Domovinskom ratu ili oko našega identiteta, o tome trebamo promišljati. To je i naša stvar. Primjer nam je sveta Terezija, mudra i zauzeta žena koja je na srcu nosila sva zbivanja svoga vremena, koja je nastojala utjecati, mijenjati i brinuti da se dogode dobre promjene koje su Crkvi donijele velike plodove. Takvi primjeri, koji su bili zaljubljeni u vrijednosti i vođeni Gospodinom pokrenuli nove promjene i snažne inicijative unatoč velikim protivštinama, potvrda su da se bore za prave vrijednosti“, rekao je o. Ike Mandurić.

Naglasio je da je sv. Terezija isticala da je molitva ključna stvar i da bez nje ništa ne može uspjeti, zbog čega je svoj život organizirala uz trajne molitve. „U molitvi je Gospodin progovarao, mijenjao njezino srce, a potom i svijet oko nje. To je naša nacijepljenost na trs, molitveni život koji je snaga zajednice i Crkve koje se pakao toliko plaši. Po molitvi je kraljevstvo Božje među nama, to nije vrijeme u kojemu ćemo zapovijedati Gospodinu što on treba činiti. Ali Gospodin po nama želi činiti velika djela, po nama sve narode želi učiniti njegovim učenicima, nas šalje da nahranimo gladne, nas šalje da poučimo neuke, nas šalje prema potrebnima i odbačenima“, poručio je.

„Promatrajući sv. Tereziju kao rascvjetalu i plodnu lozu, pitamo se kako ide naš život, može li moj život biti plodniji, koji su naši izazovi, što ja mogu činiti u svome vremenu, koji sve ljudi i potrebe kucaju na moje srce? Može li naš trud i rast u duhovnom životu, naše druženje i vrijeme s Gospodinom biti vrijeme duhovnog rasta u vjeri, nadi i ljubavi kao u životu sv. Terezije?“, upitao je propovjednik.

Na kraju euharistijskog slavlja domaći župnik vlč. Ljubo Krmar izrekao je zahvalu svim sudionicima koji su uložili vrijeme i trud u ovogodišnju proslavu, osobito svećenicima, župnim suradnicima, predstavnicima županijske i općinske vlasti te brojnim vjernicima župe Suhopolje.

Slavlju svetkovine zaštitnice Župe sv. Terezije Avilske u Suhopolju prethodila je trodnevna duhovna priprava koju su predvodili vlč. Matej Filipović, o. Ivan Raljušić i o. Ike Mandurić.

Slavlje je nastavljeno oko obiteljskog stola cijele župne zajednice, kojega je pripremila Župa sv. Terezije uz pomoć branitelja i lovaca iz općine Suhopolje.