Istina je prava novost.

U Mokošici proslavljena svetkovina sv. Gašpara del Bufala

U Župi Presvetog Spasitelja u Mokošici na Misijsku nedjelju, 20. listopada 2024., proslavljena je svetkovina sv. Gašpara del Bufala, utemeljitelja Družbe Misionara Krvi Kristove, čiji su svećenici od ljeta na službi u mokoškoj župi.

Misu je predslavio župnik o. Davor Lukačević, a koncelebrirao je župni vikar o. Marijan Zubak. Slavlje je počelo pjevanjem himna sv. Gašparu, kojeg je izveo Mješoviti župni zbor pod vodstvom prof. Diane Stanoš.

O. Lukačević je u homiliji odgovarao na pitanje zašto vjernici slave misu. „Pristupamo misi jer Isus žudi za svima nama, čezne blagovati s nama, da ga susretnemo na oltaru i u pričesti. Sv. Gašpar bi prilikom slavlja mise često bio ‚u ekstazi‘ jer ju je doživljavao kao nešto veličanstveno. Isto tako, doživio je milost da tijekom mise može biti na Posljednjoj večeri kao i na Golgoti s Isusom“, podsjetio je.

„U svetoj misi svećenik jest bitan, ali svećenik je svojevrsni alat kojim se Bog služi. Isus je bitan, on je i svećenik i žrtva i oltar. U crkvi nije najvažnije svetohranište, već oltar. Jer Isus je oltar, on sam sebe prikazuje kao žrtvu za nas. Misa nije i ne smije biti samo sjećanje, već je ona i spomen-čin. Spomen-čin je ulaženje u ono što je davno bilo – jednom zauvijek. Misa su vrata koja nam pomažu da uđemo u ono što je bilo jednom zauvijek i da imamo milost biti tamo“, poručio je.

Homiliju je zaključio citirajući sv. Gašpara: „Neophodan nam je onaj nebeski kruh i mistično vino svete ljubavi Božje kako bismo savladali unutrašnju utučenost u koju lako upadamo. Ti nas, Gospodine, s ljubavlju hraniš. Ova nam hrana daje radost i hrabrost da nastavimo put do brda posvećenja.“