Istina je prava novost.

Obilježen Dan Sveučilišnog odjela za sestrinstvo Hrvatskog katoličkog sveučilišta

Na blagdan svete Terezije Avilske, u utorak 15. listopada 2024. svečano je obilježen Dan Sveučilišnog odjela za sestrinstvo Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Misno slavlje predslavio je prorektor za kvalitetu, identitet i poslanje prof. dr. sc. Ante Crnčević, a suslavili su rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, generalni tajnik HBK-a doc. dr. sc. Krunoslav Novak, doc. dr. sc. Odilon Singbo i sveučilišni kapelan vlč. Branimir Jagodić.

Govoreći u svojoj propovijedi o sestrinstvu prorektor Crnčević je naglasio da „sestra, prema sanskrtskome korijenu (svasr), označava onu koja potječe iz istoga roda, od istoka koljena, i time govori o blizini, bliskosti. U boli i trpljenju potrebna je blizina. Katkada je to jedini lijek koji preostaje i koji pomaže prevladati strah i osamljenost. Kroz studij učite kako prepoznati što je bolesnomu potrebno i kako mu pružiti prikladnu pomoć, ali postoje trenutci u kojima sve to biva nedostatno i kada će od svega znanja i vještine, od svih sredstava i pomagala, ostati samo ono što nosite u sebi – sestrinstvo, izraženo blizinom, blagom riječju, dodirom, pogledom, osmjehom. Tko osjeća strah i osamljenost i tko je potrebit pomoći, lako će u onome koji mu radosno pomaže prepoznati sestru, brata, bližnjega. Riječ sestrinstvo podsjeća vas da nikada ne izgubite sposobnost za blizinu, za radost, za nadu“.

Svečani akademski čin u Velikoj dvorani HKS-a otvorio je pozdravnim govorom rektor prof. dr. sc. Željko Tanjić koji je čestitao doc. dr. sc. Ivici Matiću na preuzimanju pročelništva i zahvalio dosadašnjoj pročelnici izv. prof. dr. sc. Marti Čivljak na njezinom predanom radu pri uspostavljanju  i vođenju Odjela proteklih devet godina. Obraćajući se studenticama i studentima rektor je istaknuo kako „ova svečanost nije samo prilika da se prisjetimo puta koji smo prošli, već i da osnažimo našu zajedničku viziju budućnosti, osobito u obrazovanju i profesionalnom razvoju medicinskih sestara. Sestrinstvo je temelj svakog zdravstvenog sustava. Bez vas, naših medicinskih sestara i tehničara, nezamisliva je kvalitetna i sveobuhvatna skrb o pacijentima.  Vaša požrtvovnost, znanje i empatija čine ključnu razliku u životima svih koji dolaze po pomoć. Zato smatram da je od najveće važnosti da nastavimo pružati visoko kvalitetno obrazovanje u sestrinstvu, koje ne samo da odgovara trenutnim potrebama, nego i oblikuje zdravstvenu budućnost“.

U ime ministra zdravstva profesora Beroša cijenjeni skup pozdravila je posebna savjetnica ministra za djelatnost sestrinstva gospođa Snježana Krpeta, koja je istaknula važnost obrazovanja i mjesta medicinskih sestara i tehničara u zdravstvenom sustavu, dok je u ime Hrvatske komore medicinskih sestara govorila predsjednica Stručnog vijeća Komore, glavna sestra KBC-a Zagreb i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Ana Ljubas, koja je u svojoj čestitci istaknula kako je sveta Majka Terezija iz Kalkute brinula za siromašne i bolesne, a sestre i medicinski tehničari brinu za siromašne zdravlja i potrebne empatije i ljubavi. Osim navedenog, Ljubas je istaknula važnost čuvanja temeljnih vrednota zdravstvene njege kako bi bolesnik bio u središtu pozornosti na čemu naš Sveučilišni odjel za sestrinstvo treba i dalje nastojati i to usavršavati.

Po prvi put se u ulozi pročelnika okupljenima obratio . Pročelnik je tijekom svog govora izvijestio prisutne o aktivnostima Odjela te je istaknuo da je „sestrinstvo često zanemareno, u drugom planu, još uvijek prolazi put profesionalizacije, tražeći svoju autentičnost unutar zdravstvenog sustava. U prošlosti smo propustili i određene prilike, primjerice kada je napušten model obrazovanja sestara samo na razini studija. Sustav je tada dao prednost brzom stvaranju radne snage, umjesto visokom obrazovanju. Oni koji su odlučivali o tome nisu razumjeli sestrinstvo Florence Nightingale koja je govorila da ako svaki dan ne napredujemo, onda nazadujemo. Zadnjih desetljeća nastojimo vratiti izgubljeno gradeći sestrinstvo na akademskim konceptima, ali taj proces još uvijek traje“.

Doc. dr. sc. Ivica Matić istaknuo je da se „i dalje razlikuju mišljenja o razinama obrazovanja, traži se rješenje između interesa poslodavaca, obrazovnih struktura, deficita kadra, koeficijenata…, iako svi znamo da ulaganje u obrazovanje donosi kvalitetniju skrb za pacijente. Učeći od naše zaštitnice sv. Majke Terezije koja je govorila: „Iako sve što gradiš može biti srušeno preko noći, ti gradi!“ mi na Odjelu za sestrinstvo nastojimo graditi bolju budućnost za medicinske sestre kroz akademiju. Jedna izreka kaže kako najviše dobivaju oni koji sami uzimaju, zatim oni koji stalno nešto traže, a oni zaslužni dobiju što ostane (najčešće ništa). Ne trebamo ići u krajnosti, samo trebamo tražiti više, baš onako kako je to činila i Florence Nightingale, vodeći računa da ispred realnih zahtjeva treba stajati stručnost i kompetentnost. Hrvatsko katoličko sveučilište prepoznaje ove izazove. Naši nastavnici nisu samo akademski stručnjaci, već i iskusni profesionalci iz sestrinske prakse. Tako studenti sve više imaju privilegiju učiti od onih koji su svoje karijere posvetili sestrinstvu. Međutim, povećanje kadra na našem Odjelu postalo je nužno kako bismo odgovorili na rastuće potrebe zdravstvenog sustava: izvedba nastave, istraživanja, specijalistička usavršavanja, sve je to nužno, a odjel s najvećim brojem studenata trebao bi imati i najveći broj nastavnika i suradnika kako bi osigurao kvalitetno obrazovanje“.

U ime Kluba studenata sestrinstva Nutrix govorio je student Matko Matišić, predstavivši pet godina aktivnosti kluba koji je sudjelovao u mnogim simpozijima, kongresima, ali i na javnozdravstvenim akcijama i projektima.

Na svečanom akademskom činu dodijeljena su priznanja za najbolji akademski uspjeh u akademskoj godini 2023./2024., za najbolji diplomski rad te za izvannastavni angažman.

Posebno priznanje Sveučilišnog odjela primila je izv. prof. dr. sc. Marta Čivljak koja se također obratila okupljenima riječima kako „vrijeme, uistinu, brzo leti. Ušli smo u desetu akademsku godinu, a još se živo sjećam 2015. kada smo osnovali naš Odjel. Na početku nas je bilo samo sedmero zaposlenih, od kojih dvoje u kumulativnom radnom odnosu, a ja sam bila jedina žena. Započela sam s radom 10. studenog, a s nastavom smo krenuli već 3. prosinca te iste godine. Bilo je izazovno, ali istovremeno i prekrasno. Imali smo priliku stvoriti nešto novo, nešto u što smo svi vjerovali. Gradili smo temelje našeg Odjela s velikom strašću i zajedničkim ciljem – unaprijediti sestrinsku profesiju. Danas, nakon devet godina, mogu reći da se ‘krvna slika’ našeg Odjela značajno popravila. Na čelu Odjela sada je doc. Ivica Matić, magistar sestrinstva, i to me ispunjava ponosom i radošću jer to pokazuje da smo napravili korak naprijed i da smo uspjeli u našem naumu. Moja je uloga bila premostiti jaz i stvoriti uvjete za dolazak kvalitetnog kadra, i danas vidimo rezultate tog rada. Od sedmero početnih entuzijasta, danas Odjel broji 25 zaposlenika, preko 50 vanjskih suradnika i preko 160 mentora kliničke nastave. Bogu hvala na svemu“. Obraćajući se studentima profesorica Čivljak je poručila: „Budite predani, čestiti, ljubite istinu i sve što radite, radite s ljubavlju kako nam nalaže zapovijed našeg Gospodina. Jer, kao što je rekla naša zaštitnica: ‘Nismo svi stvoreni da radimo velike stvari, ali zato možemo raditi male stvari s puno ljubavi’“.

U glazbenom dijelu programu nastupila je sopranistica Nela Katalenić Klinar uz klavirsku pratnju magistra Marina Čarga. Program je moderirao student komunikologije Antonio Bebek.