Istina je prava novost.

Zagreb: U grkokatoličkoj konkatedrali proslavljen spomendan bl. Karla Austrijskog

U grkokatoličkoj konkatedrali sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu proslavljen je u ponedjeljak 21. listopada arhijerejskom božanskom liturgijom sv. Ivana Zlatoustoga spomendan bl. Karla Habsburga, austrijskoga cara, hrvatsko-ugarskog i češkog kralja, čija se 20. obljetnica proglašenja blaženim ove godine obilježava, izvijestila je Križevačka eparhija.

Liturgiju je predvodio križevački vladika Milan Stipić, a suslužili su zagrebački župnik o. Nenad Krajačić, župni vikari o. Miroslav Barničko i o. Gorazd Bastašić te đakon o. Livio Marijan koji je propovijedao. O. Marijan je u propovijedi naglasio kako se 3. listopada navršilo 20 godina otkako je sveti papa Ivan Pavao II. na Trgu sv. Petra u Vatikanu proglasio Karla blaženikom i tom prilikom o njemu rekao: „Bio je čovjek velikog moralnog integriteta i čvrste vjere koji je za svoje narode tražio uvijek ono najbolje, a sva vladarska djela vršio u skladu sa socijalnim naukom Crkve. Držao se ideala pravednosti i mira te nepokolebljivo težio svetosti. Bio je primjernim kršćaninom, suprugom, ocem i vladarom“.

„Spominjati se dobrog, poštenog i humanog vladara u ovo vrijeme nažalost brojnih korumpiranih političara pa i povampirenih krvnika ima osobitoga smisla. Mnogi Hrvati, ali i Austrijanci, Mađari, Česi, Slovaci, Slovenci, Ukrajinci, Rusini i drugi narodi malo i ništa danas znaju da je im je vladar posljednjih dviju godina života u zajedničkoj državi Austro-Ugarske monarhiji bio svetac, čovjek koji je uspio biti i pošteni vladar, i skroman car, i miroljubiv kralj, i vjeran suprug, i dobar otac, i iskreni kršćanin, i jednostavno normalan čovjek“, istakao je o. Marijan.

„Bog često i na svoj čudesan i nama nerazumljiv način svojim prstom dotakne naše živote i našu ljudsku povijest, i ponizi našu oholost. Naime, pobjednici pišu ljudsku povijest, koja može biti iskrivljena. No Bog zna i piše povijest istine. Prognanoga mladoga cara Karla sa suprugom i sedmero djece, i osmim na putu, pobjedničke sile na koncu Prvog svjetskog rata su ismijavale i blatile, likujući nad propašću njegova carstva. Karlo je naličio Isusu na Veliki petak: ostavljen, sam, prognan, ismijan, odbačen. Trebalo je samo da umre i nestane u ropotarnici povijesti. No Bog se ne da izrugivati, kaže psalam, ni ismijavati. I Bog neće pustiti da njegov pravednik padne u zaborav, kako kaže Sveto pismo“, naglasio je o. Marijan.

Propovjednik je istaknuo da je bl. Karlo bio odgovoran i savjestan čovjek i vladar. „Karlo Austrijski nije shvaćao svoju krunu kao priliku za lagodan život i iživljavanje, za bogaćenje, paradiranje i spektakularnost, poput nekih danas, nego kao od Boga danu odgovornost u služenju povjerenom mu narodu. On je pri kraju života izjavio: ‘Izvršio sam svoju dužnost. Kao okrunjeni kralj, ne samo da imam pravo, već imam i dužnost. Moram se držati prava, digniteta i časti krune… Za mene to nije nešto lako. Jer s posljednjim dahom svog života moram koračati putem dužnosti. Što god požalio, naš Gospod i Spasitelj me kroz sve vodio’. Mi, narodi srednje i istočne Europe kojima je Karlo bio vladar, uistinu smo blagoslovljeni, da ipak unatoč tolikih zala u našim povijestima i međusobnim odnosima, poslije tolikih teških režima i loših političara, imamo jedan svijetli lik u našoj povijesti – lik dobroga, poštenog i odgovornog vladara, pobožnog kršćanina i oca obitelji, mirotvorca i pravednika kojega Bog nije prepustio zaboravu“, naglasio je o. Marijan.

„Neka nam uspomena na blaženoga cara i kralja Karla Habsburga, njegove svete relikvije koje se ovdje nalaze i koje častimo, i njegov sveti zagovor kod Boga svima nama, i malima i velikima, svih nacija i naroda, budu primjer i ohrabrenje da budemo poput njega pošteni, pravedni i dobri ljudi i kršćani,  pa Bog neće dati ni da mi padnemo u zaborav i ništavilo kad odemo iz ovoga svijeta i smrtnoga života“, zaključio je o. Marijan.

Liturgiju na hrvatskom i crkvenoslavenskom pjevao je puk predvođen Zborom mladih Ćirilo-Metodova kora. Tom su prigodom u konkatedralu donesene moći bl. Karla iz riznice zagrebačke katedrale koje su postavljene na tetrapod zajedno s ikonom blaženika. Liturgiji su nazočili veleposlanik Austrije dr. Jozef Vuketić, veleposlanik Mađarske dr. Csaba Demcsak, potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner, zamjenik veleposlanika Slovenije mr. Miha Fatur, predstavnici Reda sv. Groba Jeruzalemskog, Međunarodne molitvene lige za mir među narodima cara Karla (Gebetsliga), Udruge za beatifikaciju carice Zite, Žumberačkih uskoka, pjevačka skupina ‘Dalmatika’ te brojni vjernici, izvijestila je Križevačka eparhija.