Istina je prava novost.

U Grkokatoličkom sjemeništu održano predstavljanje knjige „Hrvatska za Život- tri koraka do hrvatskog preporoda“

U dvorani Grkokatoličkog sjemeništa u Zagrebu 22. listopada 2024. godine predstavljena je knjiga ''Hrvatska za život – tri koraka do hrvatskog preporoda''.

Predstavljanju knjige prethodila je božanska liturgija sv. Ivana Zlatoustog koju je u grkokatoličkoj konkatedrali sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu predslavio križevački vladika Milan Stipić,  suslavitelji su bili zagrebački grkokatolički župnik o. Nenad Krajačić i župni vikar o. Miroslav Barničko.

Vladika Stipić u homiliji je govorio o rođenju sveca koji se slavio toga dana, odnosno sv. Ivanu Pavlu II. rekavši kako je on bio „snažan zagovornik pro-life pokreta, često govoreći o svetosti ljudskog života od začeća do prirodne smrti. Dapače, sv. Ivan Pavao II. je svetac koji se nije trebao roditi, jer je njegovoj majci ginekolog savjetovao pobačaj dok je u drugom mjesecu nosila Karola. Njegova dijagnoza bila je da ima rizičnu trudnoću i kako nema nikakve mogućnosti da rodi zdravo dijete. Da stvar bude još gora, ako bi se dijete i rodilo, majka ne bi preživjela te joj je stoga savjetovan pobačaj. Njegova majka Emilija, inače grkokatolkinja, to nije prihvatila jer je imala čvrstu vjeru. O tome je znao samo njezin suprug Karol. Voljeli su se i zajedno su odlučili unatoč svemu dalje nositi trudnoću. Tada je Karol za Emiliju odlučio potražiti drugog ginekologa i našao je dr. Samuela Tauba, koji je bio Židov. Bio je dobar specijalista, a zbog svojih karitativnih djelatnosti uživao je dobar glas i ljudi su ga veoma voljeli. On je potvrdio dijagnozu prvog ginekologa, no nije savjetovao pobačaj. Ponudio se je da prati majčinu trudnoću. Savjetovao joj je da što više miruje. Karol Wojtyła je rođen bez ikakvih komplikacija 18. svibnja 1920., upravo u vrijeme kada su kroz prozor iz obližnje kapele odzvanjale Gospine litanije.“

Poslije liturgije knjigu su u dvorani Grkokatoličkog sjemeništa predstavili predsjednica inicijative Petra Milković „40 dana za život – Hrvatska“ , izvršna direktorica i supokretačica Inicijative Lidija Dugan i autor i urednik knjige dr. sc. Krunoslav Puškar. Svoja svjedočanstva iznijeli su predsjednica Udruge ”Betlehem” i Antonije Politeo Inicijative Alberta Vrdoljak, a predstavljanje je pjesmom uz gitaru popratila glazbenica i kantautorica Tamara Perc.

Knjigu „Hrvatska za Život- tri koraka do hrvatskog preporoda“ izdala je udruga ”Hrvatska za Život” te sadrži 40 poglavlja i više o 250 svjedočanstava o tome što je Gospodin učinio kroz inicijativu „40 dana za život“ i udrugu „Hrvatska za Život“ kroz zadnjih 10 godina čijim povodom je i objavljena knjiga.

Predgovor knjige napisali su vladika križevački Milan Stipić i duhovnik udruge „Hrvatska za Život“ pavlin p. Marko Glogović.