Istina je prava novost.

Priopćenje Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije o mogućem neprimjerenom postupanju vjeroučiteljice

Priopćenje Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije o mogućem neprimjerenom postupanju vjeroučiteljice koje je objavljeno 24. listopada, donosimo u cijelosti.

Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije, kao nadbiskupijski ured koji je, među ostalim, mjerodavan za crkvenu disciplinu vjeroučitelja, u siječnju 2024. godine, po primitku dojave o mogućem neprimjerenom postupanju vjeroučiteljice, promptno je reagirao te isti dan, u okviru svoje mjerodavnosti, pokrenuo postupak provjere okolnosti događaja za koji se tereti vjeroučiteljicu s aspekta crkvene discipline, poštujući pri tome i ne ulazeći u kompetencije mjerodavnih civilnih vlasti i ustanova.

Stoga, Katehetski ured stupio je u kontakt s ravnateljicom Škole, a s vjeroučiteljicom obavio razgovor te pokrenuo postupak o utvrđivanju činjenica koje su relevantne s aspekta crkvene discipline. Nakon očitovanja vjeroučiteljice i konzultacija s mjerodavnim službama u Školi izrečene su odgovarajuće crkveno-disciplinske mjere prema vjeroučiteljici, sve u siječnju 2024. godine.

Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije zastupa nultu stopu tolerancije na svaki oblik nasilja, osobito među najranjivijima, u prvom redu među djecom.

Također, poduzimaju se prikladni koraci, kroz odgovarajuće edukacije, kako bi se ojačala svijest o potrebi zaštite ranjivih skupina i produbile kompetencije ophođenja s učenicima u kritičnim i konfliktnim situacijama, imajući u vidu dobro djece i mladih koji su nam povjereni, kao i dobar glas svih vjeroučitelja i vjeroučiteljica koji svakodnevno savjesno i požrtvovno rade u našim školama.

 

 

 

Katehetski ured