Budi dio naše mreže
Izbornik

Troje novih blaženika.

Papin angelus u nedjelju, 24. studenoga 1996.

Jutros sam imao radost proglasiti tri nova blaženika: dva austrijska svećenika, obojica mučenici: Otto Neururer, župnik i Jakob Gapp, redovnik marijanist, te Francuskinja Catherine Jarrige, laikinja, dominikanska trećoredica. U tom trenutku marijanske molitve, drago mi je istaknuti čvrstu povezanost koja ih je sjedinila s Majkom Božjom, duboko usmjerivši njihove živote.
Tako je bilo u slučaju velečasnog Neururera za kojega je Marija Bezgrešna bila, da tako kažemo, gospodarica poziva na mučeništvo. Bio je, zapravo, blagdan Bezgrešnog začeća 1938. kad se on, da obrani u jednom izuzetnom slučaju nerazrješivost bračne veze, zavadio s nacionalsocijalističkim vlastima. U svjetlu Bezgrešne, on je znao ostati slobodan od svakog kompromisa, i od Marije postigao milost mučeništva.
Otac Gapp, kao elan “Marijine udruge”, na sasvim je osobit način posvetio Mariji sebe i svoje svećeništvo. Ona ga je pratila u životnom i svećeničkom hodu i učinila ga uzornim “sinom Marijinim “, prema pravilu kongregacije: jednostavan u ponašanju, jednostavan u govoru, jednostavan u navikama, uvjeren da evanđeoska jednostavnost postiže poštovanje od ljudi i blagoslov od Boga.
Evanđeoska jednostavnost bijaše istaknuto svojstvo osobnosti Catherine Jarrige. Njezin ponizni i ujedno svijetao život podsjećao je spontano na Mariju iz Nazareta, na čijim je primjerima nova blaženica nadahnjivala svoju velikodušnu predanost u službi bližnjemu.
Potaknuti svjedočanstvom ove naše braće, obraćamo pogled Mariji, Kraljici Svih svetih, i s povjerenjem je zazivamo.